Annons

Det är dags för bättre villkor för de skånska deltidsbrandmännen

Tänker du – att om det händer en olycka eller om en byggnad brinner – då kommer räddningstjänsten till undsättning. En yrkeskår som bär samhället och som räddar liv.
Publicerad 31 januari 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten vill se bättre villkor för räddningstjänst i beredskap. Bilden är från branden på Rosenhagen då flera deltidsstationer hjälpte till.
Skribenten vill se bättre villkor för räddningstjänst i beredskap. Bilden är från branden på Rosenhagen då flera deltidsstationer hjälpte till.Foto: Martin von Gertten

Vet du – att av landets cirka 16 000 brandmän är runt 10 000 deltidsbrandmän, eller som det formellt kallas räddningstjänst i beredskap. Kvinnor och män som har ett annat heltidsjobb men som utöver det har beredskap för när det värsta händer och som inom fem minuter ska vara på plats på brandstationen, byta om och vara på väg med ett räddningsfordon till olycksplatsen.

Har du funderat på – att de allra flesta brandmän har ett annat jobb. En annan huvudarbetsgivare. Det betyder att de kan ha varit på larm i sitt samhällsviktiga uppdrag som brandman hela natten och sen ändå förväntas infinna sig på sitt dagliga arbete nästa morgon. Kanske utan att ha fått någon sömn alls.

Annons

Deltidsbrandmän arbetar oftast på mindre orter. Orter som annars inte skulle ha någon räddningstjänst alls. Som ordförande i Kommunal avdelning Skåne tycker jag att det är dags för huvudarbetsgivarna och kommunerna att ta sitt samhällsansvar och samarbeta för att deltidsbrandmännen ska få rätt förutsättningar i sitt uppdrag.

”Deltidsbrandmän arbetar oftast på mindre orter. Orter som annars inte skulle ha någon räddningstjänst alls.”
Tina Christensen, ordförande Kommunal avdelning Skåne

Kommunal har nyligen inlett avtalsförhandlingar om löner och villkor för dem som arbetar i räddningstjänst i beredskap och det är dags för ett rejält kliv framåt. Det är dags nu!

Kommunal kräver:

• Höjning av samtliga ersättningar och högre ersättningar på tider som normalt anses vara obekväm arbetstid.

• Att fystester, läkarundersökningar eller liknande, som utförs på arbetstid i huvudanställningen ersätts så att inget inkomstbortfall uppstår, och att fysisk träning ska möjliggöras och ersättas.

• Att det införs en nationell status på utbildningen och att den som är yrkesutbildad får ett erfarenhetstillägg.

• Att graviditetsersättning ska inkludera kompensation för inplanerad övning och utbildning och att man ska få ersättning under hela perioden.

• Att det ska bli enklare att få semester från sin RiB-anställning samtidigt som man har semester i sin huvudanställning.

• Att arbetsgivaren på betald arbetstid ska erbjuda och stå för kostnaderna för relevanta vacciner och cancerpreventiva åtgärder.

Tina Christensen, ordförande Kommunal avdelning Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons