Det är dags för bättre villkor för de skånska deltidsbrandmännen
Vet du – att av landets cirka 16 000 brandmän är runt 10 000 deltidsbrandmän, eller som det formellt kallas räddningstjänst i beredskap. Kvinnor och män som har ett annat heltidsjobb men som utöver det har beredskap för när det värsta händer och som inom fem minuter ska vara på plats på brandstationen, byta om och vara på väg med ett räddningsfordon till olycksplatsen.
Har du funderat på – att de allra flesta brandmän har ett annat jobb. En annan huvudarbetsgivare. Det betyder att de kan ha varit på larm i sitt samhällsviktiga uppdrag som brandman hela natten och sen ändå förväntas infinna sig på sitt dagliga arbete nästa morgon. Kanske utan att ha fått någon sömn alls.
Deltidsbrandmän arbetar oftast på mindre orter. Orter som annars inte skulle ha någon räddningstjänst alls. Som ordförande i Kommunal avdelning Skåne tycker jag att det är dags för huvudarbetsgivarna och kommunerna att ta sitt samhällsansvar och samarbeta för att deltidsbrandmännen ska få rätt förutsättningar i sitt uppdrag.
”Deltidsbrandmän arbetar oftast på mindre orter. Orter som annars inte skulle ha någon räddningstjänst alls.”Tina Christensen, ordförande Kommunal avdelning Skåne
Kommunal har nyligen inlett avtalsförhandlingar om löner och villkor för dem som arbetar i räddningstjänst i beredskap och det är dags för ett rejält kliv framåt. Det är dags nu!
Kommunal kräver:
• Höjning av samtliga ersättningar och högre ersättningar på tider som normalt anses vara obekväm arbetstid.
• Att fystester, läkarundersökningar eller liknande, som utförs på arbetstid i huvudanställningen ersätts så att inget inkomstbortfall uppstår, och att fysisk träning ska möjliggöras och ersättas.
• Att det införs en nationell status på utbildningen och att den som är yrkesutbildad får ett erfarenhetstillägg.
• Att graviditetsersättning ska inkludera kompensation för inplanerad övning och utbildning och att man ska få ersättning under hela perioden.
• Att det ska bli enklare att få semester från sin RiB-anställning samtidigt som man har semester i sin huvudanställning.
• Att arbetsgivaren på betald arbetstid ska erbjuda och stå för kostnaderna för relevanta vacciner och cancerpreventiva åtgärder.
Tina Christensen, ordförande Kommunal avdelning Skåne