Annons

”Det är dags att förstatliga specialistsjukvården”

Reaktion på analys i TA av barnpsykiatri (den 29 juni).
Publicerad 6 juli 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sten Levander ger sin syn på vem som ska hantera barns psykiska ohälsa.
Sten Levander ger sin syn på vem som ska hantera barns psykiska ohälsa.Foto: Mårten Svemark

TA-experter är inte experter. Nästa nedslag gäller barnpsykiatrin – som kunde vara skrivet 1965. Den tidens antipsykiatri ville avskaffa psykiatrin – och man lyckades ganska väl. Vem ska då hantera barns psykiska ohälsa? Socionomerna får noll timmars psykiatriundervisning under den treåriga utbildningen. Sjuksköterskorna – den barnpsykiatriska specialistutbildningen omfattar några månader. Steg-1-utbildning kan man få men man måste arbeta under handledning av fullutbildad terapeut, vanligtvis en psykolog. Psykologkåren är liksom barnpsykiaterna vänsterindoktrinerade, man misstror den medicinska modellen.

Psykologtidningen skryter med att de politiskt aktiva psykologerna i huvudsak röstar V eller MP och i stort sett ingen SD. Regionerna tar inte ansvar för svaga verksamheter – det är dags att förstatliga specialistsjukvården.

”Barnen ska hjälpas hemma, i den sociala omgivningen och i barntillsyn/skola.”
Sten Levander, Maglarpsakademin
Annons

Jag fick min ungdomspsykiatriska utbildning under 1970-talet – och förskräcks över dagens usla kompetensnivå och årslånga väntetider för problembarn. Vilka är de egentliga orsakerna? Sårbara barn, svag föräldraförmåga, torftig uppväxtmiljö. Barnen ska hjälpas hemma, i den sociala omgivningen och i barntillsyn/skola. Detta kräver samverkan och en gemensam kunskapsbas. Den ska utformas lokalt i 290 kommuner, utan det stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet som skulle kunna finnas på statlig och akademisk nivå. Det fanns en gång en Medicinalstyrelse som i 1968-anda slukades av Socialstyrelsen. Där måste man börja.

Sten Levander, Maglarpsakademin

Svar direkt: TA har inte utgett sig för att vara expert på barn- och ungdomspsykiatrin. Den analys som Sten Levander refererar till är en reflektion från en av tidningens reportrar efter att han under många år, på håll, följt utvecklingen inom bup. Texten bör snarare än ett svar på utmaningarna inom bup betraktas som en reflektion kring att det är naivt att tro att det fungerar att köra på i samma hjulspår år efter år. En text med förhoppning att väcka tankar och möjligen ge upphov till debatt. Det verkar ha lyckats.

Andreas Westergren, nyhetschef

Annons
Annons
Annons
Annons