Annons

Den viktiga skolidrotten

Debatt • Publicerad 30 december 2013

Det finns ett omfattande forskningsstöd för att fysisk aktivitet både ger en bättre hälsa och en förbättrad förutsättning för inlärning. Samtidigt har många elever bytt ut fysisk aktivitet mot exempelvis tv- eller dataspel, vilket gör att de har en alltmer stillasittande tillvaro. För att garantera att alla elever rör på sig tillräckligt mycket bör daglig fysisk aktivitet införas i skolan. I Sverige har detta testats genom den så kallade ”Bunkeflomodellen” vilket har visat sig ge positiva effekter på både elevernas hälsa och betyg.

Barn och ungdomar bör vara fysiskt aktiva minst en timme per dag, fem dagar i veckan. För de eleverna som inte idrottar på fritiden är det svårt att uppnå denna nivå. Enligt SCB når var femte trettonåriga kille och var tredje femtonårig tjej inte upp till rekommendationen. Drygt 20 procent av ungdomarna i tioårsåldern i Sverige är överviktiga och drygt 3 procent lider av fetma. Det är alarmerande höga siffror.

Annons

Även EU:s utbildningsutskott har uppmärksammat problemet med barns fysiska ohälsa och menar att fysisk träning ska vara obligatorisk i skolan och utgöra åtminstone tre lektioner i veckan. Man konstaterar att genomsnittstiden för gymnastiklektioner sjunkit de senaste åren och att allt fler elever idag är överviktiga.

Skolan har ett ansvar för att förbereda barn och ungdomar inför framtiden. I en tid när även barn och ungdomars fritid till stor del utgörs av aktiviteter framför en tv eller en dator är det ännu viktigare att få tillgång till idrottstimmar i skolan. Idrottstimmarna i skolan bör utökas för att motverka en stillasittande livsstil som i värsta fall kan leda till allvarliga hälsoproblem i framtiden.

Människokroppen är inte konstruerad för att sitta stilla. Vi behöver röra på oss för att må bra, och det är därför viktigt att vi kan erbjuda skolungdomar fysisk såväl som intellektuell stimulans. En stillasittande livsstil begränsar och passiviserar barn och ungdomars möjligheter till spontan och kreativ rörelse, något som är en av de viktigaste faktorerna för utveckling och inlärning. Skolidrotten är för många den enda chansen till fysisk aktivitet och spelar därför en mycket viktig roll. Genom att öka antalet idrottstimmar i skolan ger vi många ungdomar en chans att både prestera bättre i skolan och att skapa en sundare livsstil.

INTERNAL INTERNAL
Anders Hansson, Riksdagsledamot Södra Skåne
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons