Annons

Den skånska sjukvården måste moderniseras

För mindre än ett år sedan (den 7 februari 2019) berättade vi i ett debattinlägg om Kate Haeggström i Svalöv.
Publicerad 25 januari 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenterna vill se en gemensam operationskö i Region Skåne.
Skribenterna vill se en gemensam operationskö i Region Skåne.Foto: Lars Pehrson /SvD/TT

Hon hade en utsliten höft och väntade på operation. Kate undrade varför hon inte kunde bli opererad på det sjukhus där kön var kortare?

Det var en mycket bra fråga. Därför föreslog vi att sjukhusen i Skåne bör ha en gemensam väntelista/kö till operationer. Fördelarna är många:

Annons

• Patienterna kan få snabbare vård.

• Patienterna kommer i fokus och inte de system sjukhusen har för att underlätta det egna arbetet.

• Sjukhusen kan avlasta varandra och få ett jämnare flöde av patienter.

Vårt förslag mötte en hel del motstånd från bland annat läkare, som inte ville släppa ”sina” patienter till andra sjukhus. Byråkratin talade: hur ska pengarna fördelas när flera sjukhus är involverade?

Å andra sidan omfamnade de andra partierna i Allians för Skåne omedelbart idén.

Nu verkar förslaget bli verklighet, där operationer av ljumskbrock och gallsten är först ut.

Tillgängligheten och köerna varierar mycket mellan de olika skånska sjukhusen. Sjukhusen i Kristianstad, Ystad, Hässleholm och Ängelholm har en jämförelsevis god tillgänglighet.

Inte minst har ”produktionen” ökat markant på Centralsjukhuset i Kristianstad (CSK), så till den grad att CSK gjorde att Region Skåne får 27 miljoner kronor från staten, inom den så kallade kömiljarden för 2019.

Den som har, har haft eller känner någon som har haft gallsten, vet hur hiskeligt smärtsamt det kan vara. En enda dag extra med denna plåga, är en dag för mycket. Ändå har alltså 120 skåningar väntat mer än 90 dagar – samtidigt som den förväntade väntetiden på CSK är fem till åtta veckor.

Även när det gäller ljumskbrock, är tillgängligheten betydligt bättre på till exempel CSK och lasarettet i Ystad, som nu alltså kan få hjälpa patienter från andra sjukhus.

Annons

Långa köer är inte bara ett påtagligt problem för de enskilda patienterna. Det är också ett problem för personalen att ständigt känna att man ligger efter. I slutändan handlar det om förtroende och legitimiteten för hela den skånska sjukvården. Vad får medborgarna för sina skattepengar?

Den skånska sjukvården måste moderniseras.

Det är därför det är så viktigt, menar vi, att vi ser alla de skånska sjukhusen som komplement till varandra. Det är också därför som vi vill att de skånska sjukhusen i högre utsträckning ska få specialisera sig. Det är också därför som vi arbetar så hårt för att hitta nya lösningar för hur den skånska vården organiseras.

En gemensam väntelista/operationskö är ett första steg.

Annette Linander (C)

regionråd och gruppledare Region Skåne

Patrik Holmberg (C)

ordförande sjukhusstyrelse Kristianstad

Warda Fatih (C)

ordförande sjukhusstyrelse Landskrona

Annons
Annons
Annons
Annons