Annons

Den palliativa vården i Trelleborg behövs

Vi i Centerpartiet är oroliga över att den palliativa avdelningen i Trelleborg inte kommer öppna igen, men förväntar oss att vår oro är obefogad.
Publicerad 19 december 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I slutet av november möttes vi av den oroväckande informationen att den palliativa avdelningen på Lasarettet i Trelleborgs hade stängts med omedelbar verkan, skriver tre centerpartister i ett debattinlägg.
I slutet av november möttes vi av den oroväckande informationen att den palliativa avdelningen på Lasarettet i Trelleborgs hade stängts med omedelbar verkan, skriver tre centerpartister i ett debattinlägg.Foto: Mårten Svemark

I slutet av november möttes vi av den oroväckande informationen att den palliativa avdelningen på Lasarettet i Trelleborgs hade stängts med omedelbar verkan. Chefsläkaren hade beslutat att en stängning var nödvändig då bemanningssituationen som rådde var ohållbar, vilket blir en patientsäkerhetsrisk och de tre patienter som fanns på avdelningen flyttades.

Vi ställde en fråga på regionfullmäktiges möte den 27 november och fick då till svar från primärvårdens ordförande, Lisa Flint (L) att det pågick ett intensivt arbete för att lösa personalsituationen på den palliativa avdelningen. Lisa Flint (L) hade även öppnat upp för att ta in hyrpersonal, trots det hyrstopp av personal som nu finns i Region Skåne. Detta var ett svar som ingav förhoppningar om en snabb lösning på problemet.

Annons

Att en arbetsgivare som Region Skåne i den här graden har så stora problem med rekrytering av spetskompetens till bland annat den palliativa vården måste vi ta på stort allvar. Att brist på personal leder till att viktiga avdelningar behöver stänga är en oerhörd oroande konsekvens. Här måste Region Skåne göra allt för att bli en attraktiv arbetsgivare, i hela regionen.

”Att en arbetsgivare som Region Skåne i den här graden har så stora problem med rekrytering av spetskompetens till bland annat den palliativa vården måste vi ta på stort allvar.”
Charlotte Bossen, Patrik Holmberg och Ola Olsson (C)

Vi har under hela 2023 sett stora nedmonteringar av primärvården i Skåne, en utveckling som vi i Centerpartiet anser vara väldigt allvarlig. Det kan inte vara så att det är Tidöpartiernas mening att inte alla invånare i Skåne, inklusive Söderslättsborna, ska ha rätt till en nära vård.

Det är med stort intresse vi nu följer utvecklingen av den palliativa avdelningen i Trelleborg. Det är utlovad från Lisa Flint (L) att stängningen endast är en tillfällig lösning på grund av bemanningssituationen och att det inte handlar om en nedläggning. Vetskapen om den massiva nedläggning som nu skett av vården på den östra sidan av Skåne innebär att vi ser på löftet gällande att den palliativa vården i Trelleborg ska öppnas så snart som möjligt igen med lite kritiska ögon. Men här har vi gärna fel i vår oro. För den palliativa vården i Trelleborg behövs.

Charlotte Bossen (C), gruppledare Centerpartiet Skåne

Patrik Holmberg (C), ledamot Hälso- och sjukvårdsnämnden

Ola Olsson (C), gruppledare Centerpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons