Annons

Demokratin begränsas

Att utöka nämndernas antal ledamöter skapar inte större delaktighet av alla, det leder till att ännu fler personer blir mindre vetande. Det skriver Thomas Westman, ordförande i LO-kattens socialdemokratiska förening.
Debatt • Publicerad 4 november 2010
”Har vi då förutsättningar för att skapa stora enheter? Nej inte som vi ser det.”Foto: 

Det har i olika media diskuterats nämndernas storlek och antalet politiker i varje nämnd i Trelleborg. Då kan det uppfattas som om sammanslagningarna av antalet nämnder beror på besparingar, det har vi svårt att tro på.

Enligt förslaget skall antalet ledamöter i varje enhet, sammanslagna nämnder, utökas till jämnt antal för att det skall garantera bland annat egen majoritet och utslagsröst. Stora skattepengar skall därutöver läggas på fler deltidsanställda politiker för att leda dessa stora nämnder. Blir detta bättre än det vi har idag?

Annons

När vi senast var samlade i LO-kattens socialdemokratiska förening så diskuterade vi förslaget, vilket vi endast tagit del av genom media och här utifrån kommit fram till synpunkter.

Vilka är då för- och nackdelarna i förslaget?

Enligt vad vi ser så kommer stora enheter som spänner över stora verksamhetsområden med många områden att kräva mycket tid och stor kunskap för att politikerna ska bli aktivt delaktiga i beslutsprocessen. Detta blir konsekvensen av att inrätta fler deltidsanställda politiker.

Har vi då förutsättningar för att skapa stora enheter? Nej inte som vi ser det. Att vara ”lekmannapolitiker” betyder att alla som har ett politiskt intresse och är aktiv i ett etablerat parti skall på sin fritid kunna vara delaktig i det politiska arbetet. Att vara med och fatta beslut innebär ett ansvar mot skattebetalarna och väljarna som företräds i det politiska arbetet. Med stora enheter betyder det att kunskapen och möjligheten att vara delaktig faller på några få.

Är detta bra?

Nej det är det absolut inte. Det blir absolut inte diktatur, men demokratin begränsas. Att sedan utöka nämndernas antal ledamöter skapar inte större delaktighet av alla, det skapar bara att ännu fler personer blir mindre vetande.

Vi som är engagerade i LO-kattens socialdemokratiska förening anser att vi måste värna om demokratin där alla kan vara delaktiga, ung som gammal, hela samhällsperspektivet, inte bara några få. Att sedan reducera och låta nämnderna bestå av 7–9 eller 11 ledamöter sparar mycket pengar till kommunen nu i dessa besparingstider.

Det skapar inte en säker majoritet i alla konstellationer men det kan skapa en möjlighet till samförståndslösningar över partigränserna vilket inte är fel. Det har det inte varit överhopat av under de senaste fyra åren.

Sammanfattningsvis kom våra diskussioner på LO-kattens S-förenings medlemsmöte fram till att det är bäst med en nämndsorganisation med 7–9 eller 11 ledamöter i varje nämnd.

Thomas Westman

Annons

ordförande

LO-kattens socialdemokratiska förening

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons