Decentralisera gymnasiet

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har idag både uppdraget att se till att trelleborgarna får utbildning och att driva en av de skolor som levererar utbildningen. Det borde förändras, skriver nämndens vice ordförande Lars Mikelä (M).
Debatt • Publicerad 1 mars 2010
Foto: 
”Sammantaget skulle en decentralisering vitalisera gymnasie- och vuxenutbildningen i Trelleborg, samt renodla uppdragen för förvaltning och genomförande.”
”Sammantaget skulle en decentralisering vitalisera gymnasie- och vuxenutbildningen i Trelleborg, samt renodla uppdragen för förvaltning och genomförande.”Foto: 

Flera stora förändringar påverkar gymnasiet och vuxenutbildningen. Friskolorna är fler än någonsin och tillsammans med fritt sök över hela Skåne ger detta en skärpt konkurrens om eleverna. Det skall understrykas att denna konkurrens är välkommen därför att den gagnar dem som skolan är till för, eleverna. Konkurrensen bidrar till kvalitetsutvecklingen och till att utbudet motsvarar behoven.

För att konkurrensen skall fungera behöver förutsättningarna bli likartade för alla aktörer. Ett alltför vildvuxet programutbud kommer till exempel att styras upp 2011 med den nya gymnasiereformen. Det blir tydligare inriktningar på antingen yrkesutbildning eller förberedelse för högre studier.

Även i den kommunala organisationen behövs förändringar. I dag har gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, med sin förvaltning, både uppdraget att se till att trelleborgarna får utbildning, och uppgiften att driva en av de skolor som levererar utbildningen.

Det skulle vara positivt för elever och personal, och därigenom för resultaten, att göra en tydligare uppdelning av dessa uppdrag.

En del i detta arbete bör vara att decentralisera Söderslättsgymnasiet och göra en tydligare avgränsning av genomförandet från förvaltningen. Den centrala förvaltningen får då ett rent övergripande uppdrag; se till trelleborgselevernas behov, oberoende av var och av vem de tillgodoses. En viktig uppgift för förvaltningen blir att följa upp och redovisa resultaten, som en service till trelleborgarna för att stödja valet av skola.

Självständiga skolenheter, till exempel för studieförberedande respektive yrkesutbildning, skapas för att genomföra utbildningen, både för trelleborgselever och andra, i fri konkurrens med andra aktörer. De skall kunna agera vid förändringar på marknaden, och få bättre möjlighet att lokalt påverka hur målen skall nås. Större inflytande närmare eleverna bidrar till att varje individ får det stöd som behövs för att nå sina mål. Större möjligheter för personalen att påverka sitt arbete leder till större arbetstillfredsställelse och utveckling. Avtal och anställningsformer måste också kunna diskuteras.

Sammantaget skulle en decentralisering vitalisera gymnasie- och vuxenutbildningen i Trelleborg, samt renodla uppdragen för förvaltning och genomförande.

Vinnare med en sådan förändring blir både elever och personal.

Lars Mikkelä (M)

vice ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.