unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Debatt: Vaccin för samhällsekonomin

Ordet corona eller covid-19 finns med i allt vi gör i dag. Tusen frågor florerar, men i dagsläget finns inga raka svar. Det spekuleras bara till höger och vänster.
Ett samhälle där befolkningen har en stark utbildningsgrund att stå på bygger faktiskt upp en flockimmunitet mot ekonomisk kris, skriver Lärarförbundets representant.
Ett samhälle där befolkningen har en stark utbildningsgrund att stå på bygger faktiskt upp en flockimmunitet mot ekonomisk kris, skriver Lärarförbundets representant.
Foto: Annika af Klercker / SvD / TT
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vad vi vet är att coronan lett till ekonomisk kris och det bästa skyddet mot det är utbildning. Redan före pandemin satte effektiviseringar i kommunen sin prägel på skolan och utbildningen. Arbetsbelastningen i förskolan, skolan har ökat markant under de senaste åren. Våra politiker måste inse hur viktigt det är att prioritera investeringar i förskolan, skolan och utbildning även när skatteintäkterna sjunker.

Kommunernas ekonomi var pressad redan före coronakrisen, framför allt genom den förändrade demografin med allt fler unga och äldre. Nu förvärras situationen. Regeringen presenterade vårbudgeten och lovade nya miljarder till kommuner och regioner. Det låter bra, men utlovade tillskott täcker i bästa fall bara nedgången i skatteintäkter.

Vi på Lärarförbundet höjer rösten för vikten av att satsa på kunskap och utbildning, på barn och ungas framtid och på vuxnas möjlighet till omställning. Långsiktigt har investeringar i utbildning positiva effekter för ekonomin. Sambandet mellan ekonomisk tillväxt och utbildning är starkt och ett tungt argument för att investera i en bra framtid för samhället.

I själva verket är utbildning lösningen på så mycket av krisens negativa effekter och det som kan ingjuta hopp och framtidstro. Och grunden för framgångsrika utbildningssatsningar är att lärarna har trygga och stabila villkor för sitt arbete.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på trelleborgsallehanda.se, appen MinTA och e-tidning tis, tors, lör. 159 kr per månad!

Lita på att Lärarförbundet kommer att driva på för att politikerna ska inse att bra utbildning blir viktigare än någonsin för att ta oss ur krisen. Det är därför viktigt att vi lärare får rätt förutsättningar. Mot ekonomisk nedgång finns nämligen inget bättre vaccin än investeringar i bra förskola, skola och bra utbildning. Ett samhälle där befolkningen har en stark utbildningsgrund att stå på bygger faktiskt upp en flockimmunitet mot ekonomisk kris. Ju mer kunskap desto starkare ekonomisk motståndskraft. Så politiker, snåla inte in på möjligheterna att vaccinerna oss mot samhällsekonomisk kräftgång.

Therese Bergman

ordförande

Lärarförbundet Trelleborg

Läs mer

Gislövs Tove Ahlgren är steget före Lilla Beddinges Sandra Cronvall. Gislöv vann en jämn derbymatch med 2–0 och är alltjämt obesegrat i division fyra.

Sport

Kvalhoppet lever för Gislöv efter seger mot Lilla Beddinge

”Det är derby, det är mycket energi och mycket snack.”

Handboll: Trelleborgare blir proffs i Bundesliga: ”Har alltid varit en dröm”

Sport

Handboll: Trelleborgare blir proffs i Bundesliga: ”Har alltid varit en dröm”

”Det har alltid varit drömmen att komma till Bundesliga”

Helmuth Petersén (SD).

Trelleborg

SD-topp har rätt att vägra delta i utbildning

Helmuth Petersén (SD) vill inte utbildas i jämställdhet. ”Frivilligt”, menar fullmäktiges ordförande Håkan Sjöberg (M).

Stort knarkbeslag i centrala Trelleborg

Trelleborg

Stort knarkbeslag i centrala Trelleborg

Trelleborgare i 60-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott.

Arkivbild.

Trelleborg

Trelleborg: Ljög om separation – krävs på 400 000

Försäkringskassan misstänker att kvinnan lämnat falska uppgifter.

Trelleborg

Trafikolycka: Västra infarten stängdes av norrut

Vid 07.30-tiden på onsdagsmorgonen körde en lastbil av vägen strax utanför Trelleborgs tätort.