Annons

De unga behöver mer stöd

Ungdomarna i Trelleborg måste få mera socialt stöd lokalt, skolan kan inte göra allt och är inte heller deras främsta uppgift, låt lärare vara goda pedagoger. Det skriver socialdemokraten Stefan Strandberg.
Debatt • Publicerad 15 september 2010

Ungdomar har rätt till en god trygg framtid. Men för många ungdomar är det svårt att känna framtidshopp så som det ser ut idag. Arbetslösheten bland våra ungdomar är hög och det finns knappt inga hyresbostäder för dem. Istället hänvisas de till en allt för lång och ofrivillig barndom i föräldrahemmet. Att få bli vuxen är en mänsklig rättighet. Att bli vuxen är att ges förtroende, ansvar och att få en god chans att kunna försörja sig själv samt att bygga ett eget hem. Det är svårt att vara ung även om man har familj och ett bra nätverk och fungerande skolgång. Hur svårt blir det då inte för dem av våra ungdomar som har trassliga hemförhållanden, är utsatt för mobbing och/eller droger.

Ungdomarna i Trelleborg måste få mera socialt stöd lokalt, skolan kan inte göra allt och är inte heller deras främsta uppgift, låt lärare vara goda pedagoger. Föräldraansvaret räcker en bra bit, men när problemen blir alltför tunga måste vi som samhälle finnas där för att möta upp med insatser. En utökning av de förebyggande verksamheterna behövs för att ge ungdomar denna trygghet.

Annons

Externa placeringar är för dyrt och forskning visar dessutom att endast ungdomar med svåra och ihärdiga beteendeproblem bör placeras på institution. Det är av yttersta vikt att individ- och familjeomsorgsnämnden även i framtiden kan bedriva förebyggande arbete för att kunna hjälpa samt undvika höga kostnader i form av institutionsplaceringar. Vi socialdemokrater vill stärka arbetet bland ungdomar på hemmaplan.

Kortsiktigt socialt förebyggande arbete är inte kostnadseffektivt! Långsiktigt är förebyggande arbete dock en ekonomisk investering då en ung människa som hamnar i problem såsom beroendeproblematik, psykisk sjukdom eller långvarig arbetslöshet, inte bara innebär höga kostnader för kommunen utan även gör att man mister produktiva skattebetalande medborgare.

Utmärkta och fungerande förebyggande behandlingar för ungdomar finns redan i Trelleborg men dessa behöver utökas och vidareutvecklas.

Visionen är, förutom utökade förebyggande insatser, en vårdkedja för ungdomar liknande den vårdkedja vi inom S byggde under förra mandatperioden för vuxna med problem och som i korthet innebär eget vårdteam i Trelleborg, god eftervård samt boendestöd. Detta kommer vi socialdemokrater, om vi får chansen av dig som väljare, att arbeta för under nästa valperiod.

Stefan Strandberg

för individ- och familjeomsorgsnämndens socialdemokratiska grupp

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons