Annons

De redan rika vill alltid ha mer!

Internationella engelska skolan (IES) förhandlar om att etablera sig i Trelleborg, på Fagerängen, vilket i sig kan bli ett lyft för valfriheten i skolan.
Publicerad 26 maj 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi i Söderslättspartiet är emot att pengar som skulle förstärka den kommunala skolverksamheten i stället förstärker IES värde och resultat, skriver Tom Magnusson.
Vi i Söderslättspartiet är emot att pengar som skulle förstärka den kommunala skolverksamheten i stället förstärker IES värde och resultat, skriver Tom Magnusson.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Det är en friskola som uppvisar goda resultat, inte bara i undervisningen utan i ännu högre grad på börsen. Enbart under tredje kvartalet 2019 gjorde IES ett resultat på 122 miljoner vilket är betydligt mer än en fördubbling mot året innan och omsatte över 2,5 miljard förra året. Två bevis på deras framgångsrika koncept.

En del i detta koncept är att kommunerna där de etablerar sig garanterar en hyressubvention till IES och deras samarbetspartner, fastighetsbolaget som bygger, äger och sköter skolan. I Trelleborgs fall handlar det om ett ”bidrag” på runt 4 miljoner. Per år utan någon tidsbegränsning. Samtidigt åtar sig kommunen att ta över skolverksamheten, byggnaden och alla elever om IES beslutar sig för att lägga ner skolan. Trelleborgs kommun står med andra ord för risken och IES tar hand om vinsten.

Annons

Jag och Söderslättspartiet ifrågasätter inte att IES skulle bidra till att förbättra skolresultaten i kommunen. Det vi är helt emot är att pengar som skulle förstärka den kommunala skolverksamheten i stället förstärker IES värde och resultat. Det har Trelleborgs kommun inte råd med!

Tom Magnusson

Söderslättspartiets ersättare i bildningsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons