Annons

De fria valen gör oss ofria

I ledaren i TA (den 19 augusti) ondgör sig Petter Birgersson över vänsterpolitik i allmänhet och kommunism i synnerhet. Han säger att vänsterpolitik är nedbrytande och kommunismen fasansfull.
Debatt • Publicerad 26 augusti 2013

Jag tror att kapitalismens kris och de ökade ekonomiska orättvisorna är den egentliga orsaken till utfallen mot idén om ett samhälle som garanterar bra och lika vård, skola och omsorg för alla, och som sätter folkflertalets bästa framför de redan rikas rätt att tjäna mer pengar.

Apropå skolskandalen med John Bauer och att vara nedbrytande, så tycker jag själv att det är mer nedbrytande med alla fria val med el, telefon, sotare, dagis, skola, pensionsfond med mera. Jag har skrivit om det innan, men som sjuk vill jag inte välja vård, utan jag vill ha vård. Det är här som Birgersson ondgör sig över mig och majoriteten av svenska folket, som inte heller är positiv till vinster i offentlig sektor.

Annons

I veckan trodde jag att jag skulle svimma när jag fick höra att skolinspektionen tycker att vi som föräldrar skall sätta oss in i de privata skolornas bokslut! Lika fantastiskt som att Försäkringskassans experter skulle vara bättre på att bedöma sjukdomar än läkaren som träffat patienterna! Tala om havererad tro på det fria valet, Birgersson.

Det sorgliga i kråksången är, att samtidigt som Skolinspektionen tycker att vi föräldrar måste vara aktiva konsumenter, så konstaterar de att de själva inte har tillräckliga kunskaper att göra en djupare ekonomisk granskning.

Men då blir det säkert inga problem för mig som snickare att göra det fria valet när mina barn skall välja skola, Birgersson. Du kan kalla mig gammalmodig och vad du vill. Men i min värld skall jag kunna bygga ett hus så det klarar stormarna på slätten och så att det inte regnar in. Doktorn på sjukhuset skall kunna laga ett ben om det är brutet och vårda mig om jag är sjuk. Likaså ska mina och andras barn garanteras en bra skolgång.

Efter chocken över att jag som förälder i Sverige måste vara revisor, kom jag att tänka på att Moderaterna och Birgersson kanske inte heller tror så mycket på de fria valen egentligen.

Men hela idén är kanske att vi inte skall hinna tänka på något annat än att hålla på och välja saker hit och dit. Kanske är det för att vi inte skall ifrågasätta TA:s ledare och den moderata regeringen i Stockholm som tagit Sverige högst upp på listan över länder där ojämlikheten ökar mest.

Nilla Olsson
Dennis AnderssonSnickareKommunistiska partiet, Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons