GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Därför skall vi inte ha några soppkök i Trelleborg

Moderaterna vill inte ha några soppkök i Trelleborg för de som är drabbade av hemlöshet. Det är varken värdigt eller hållbart att hantera en situation på detta sätt.
Publicerad 15 juli 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Inga soppkök i Trelleborg, tycker Moderaterna.
Inga soppkök i Trelleborg, tycker Moderaterna.
Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Vad som händer i Trelleborgs kommun när någon hamnar i hemlöshet har vi goda rutiner för och i de allra flesta situationer så fungerar de rutinerna väldigt bra. Nuvarande styrande politik garanterar tak över huvudet inom 24 timmar och försörjningsstöd som gör det möjligt att under mycket värdigare former än ett soppkök köpa mat och bli mätt.

Ett system där man står i kö till allmän beskådan är väl i ärlighetens namn mer medeltida än år 2021 och ett system där utsatta personers hjälpbehov är beroende av andras välgörenhet är inget vi vill ha i vår kommun.

Trelleborg kommun kan ju så klart inte lösa alla problem – varken i Sverige eller världen men vi kan ha så god ordning i vår kommun som möjligt och hjälpa både våra egna kommuninvånare enligt lagar och regler och de som vistas här och skulle behöva hjälp att komma hem.

Det svenska välfärdssystemet är alltså inte uppbyggt för idén om soppkök och inte något parti förespråkar så vitt vi vet detta system. Det svenska välfärdssystemet har aldrig någonsin haft en tanke på att det skulle fungera på detta sätt.

Trelleborgs modell är mycket mer human än så och bygger på att utsatta med stort hjälpbehov ska få snabb och värdig hjälp. För den enskilde kan det vara en mer komplicerad social utsatthet än bara mat för dagen. Och det är alla som jobbar med sociala frågor medvetna om.

Om man är Trelleborgare, alltså skriven i Trelleborgs kommun så slår kommunen säkerhetsnät system in och tar över. För människor som är skrivna i någon annan kommun så gäller att får man en biljett hem till sin hemkommun eller sitt hemland.

Kommunens uppgift är att ta hand om utsatta kommuninvånare och det har vi både ett system för och pengar till.

Mikael Rubin (M), Kommunstyrelsens ordförande

Venzel Roskvist (M), Socialnämndens ordförande

Lars G Olsson (M), Arbetsmarknadsnämndens ordförande

Läs mer