Därför ska vi inte införa LOV i Trelleborgs kommun
Lagen innebär att kommunen inte behöver upphandla samhällstjänster enligt lagen om offentlig upphandling, där oftast lägsta pris gäller för antagande av anbud. När det gäller LOV är det kommunen som sätter priset på vad till exempel en plats i särskilt boende ska kosta. Sedan kan inte kommunen påverka mer. Företagen som accepterar priset bestämmer när och var man vill etablera verksamheten. Kommunen har inte längre kontrollen över den verksamhet man enligt lag är satt att sköta.
I Staffanstorps kommun kostade det, enligt beräkningar, kommunen cirka 60 miljoner kronor. Nu vill styret i Trelleborg införa LOV bit för bit, men några pengar för ”reformen” finns inte i 2024 års budget. Många kommuner backar nu från beslutet att inför LOV för att det blir för dyrt.
Vem tjänar på reformen? Ja, inte är det brukarna. Finns det inte en plats, får du ta den plats som finns ledig antingen i kommunens boende eller i det upphandlade LOV-boendet. Det finns inga lediga boenden som står tomma och väntar på en ny behövande.
”Många kommuner backar nu från beslutet att inför LOV för att det blir för dyrt.”Jan-Erik Andersson (S), Trelleborg
LOV innebär att man frånsäger sig styrningen av äldreomsorgen, och därmed kontrollen av hur kostnaderna kommer att bli i framtiden.
För oss socialdemokrater är det viktigt att ha kontroll över framtida kostnader och kommunens verksamheter. Vi vill inte att fler vinstdrivande företag med ibland kriminella kopplingar släpps in i den kommunala verksamheten och generera vinster som går till en alltför stor kriminell verksamhet. Vi har sett att det skett i kommuner där man infört LOV. Ge inte kriminella denna möjlighet i Trelleborg!
Därför finns bara ett svar på förslaget om att införa LOV! Stoppa förslaget!
Jan-Erik Andersson (S), Trelleborg