Annons

Därför borde folkinitiativet ha fått stöd i fullmäktige

I november ifjol överlämnade föreningen Fängelsefritt Trelleborg namnlistor där mer än 4 000 personer krävde en folkomröstning angående den tänkta fängelseetableringen. Det tog mer än ett halvår innan frågan äntligen nådde kommunfullmäktige nu i måndags.
Publicerad 15 maj 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De personer som har engagerat sig i protesterna mot fängelseetableringen har ägnat mycket tid och kraft åt att samla in namn, skriver Mats Sjölin (V).
De personer som har engagerat sig i protesterna mot fängelseetableringen har ägnat mycket tid och kraft åt att samla in namn, skriver Mats Sjölin (V).Foto: Lars Thulin

Det är både olyckligt och djupt odemokratiskt att hanteringen av denna fråga tog så lång tid. Betydligt längre än då liknande frågor hanterats i andra kommuner. De personer som har engagerat sig i detta har ägnat mycket tid och kraft åt att samla in namn. Då borde kommunen också lägga ner tid och kraft. Av respekt för just dem som har samlat in namnen. Av respekt för demokratin. Så har dock inte skett, tvärtom.

För mig är inte frågan om folkomröstning eller inte, ett ställningstagande i sakfrågan. Det handlar inte om ja eller nej till fängelset, det handlar om ja eller nej till folkinitiativet. Ja eller nej till att låta kommuninvånarna få komma till tals och säga sitt.

”Det handlar inte om ja eller nej till fängelset, det handlar om ja eller nej till folkinitiativet.”
Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg
Annons

Underskatta inte medborgarnas förmåga att skaffa sig kunskap och ta till sig information. Att väga de för- och nackdelar som finns med en etablering. Att inför sitt ställningstagande också väga in att ett nej i det här läget av processen har en annan kostnadsbild än om samma nej hade kommit i ett tidigare skede. Medborgarna är säkerligen kapabla att ta till sig den informationen, därför borde vi inte omyndigförklara dem. Därför borde folkinitiativet ha fått stöd i fullmäktige.

Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons