Annons

Därför behöver vi ett fängelse i Trelleborg! Del 2

Publicerad 30 mars 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om man inte får ta åkermark till att bygga villor ökar efterfrågan på befintliga, till exempel hos de 300 köpsugna kriminalvårdare som letar bostad om de vill flytta hit, konstaterar skribenten.
Om man inte får ta åkermark till att bygga villor ökar efterfrågan på befintliga, till exempel hos de 300 köpsugna kriminalvårdare som letar bostad om de vill flytta hit, konstaterar skribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Svar till Fängelsefritt Trelleborg.

Nu måste jag bryta min tystnad igen då jag under den senaste veckan läst alla inlägg i Trelleborgs Allehanda och på Facebook som åter innehållit rädsla, felaktigheter och tyckande utan riktiga svar. Jag förstår att Fängelsefritt Trelleborg drar i alla halmstrån för att försöka förhindra ett fängelsebygge!

Annons

Rädslan för dåligt namn på Trelleborg! Vad Trelleborg förknippas med blir ju det som Trelleborg tillsammans med kommunen gör det till. Kriminalvården har funnits på orten sedan 1985 och inte har väl kommunnamnet förknippats med myndigheten tidigare. Vad förknippar gemene trelleborgare Göteborg, Kolmården eller Ystad med, inte i första hand Kriminalvården. Att Kumla förknippas med ett stort fängelse är ju ett medvetet drag ifrån kommunen att också involvera en av deras största arbetsgivare på orten i kommunens byggande av varumärket. Häktet i Trelleborg är känt i hela Sverige för sin positiva stämning hos både personal och intagna. Vårt bemötande har skapat ett positivt rykte om Trelleborg. Någon nämnde det nya öknamnet ”Trellefängelsehulla” som skulle bli Trelleborgs nya namn i folkmun. I Kumla ligger Sveriges största anstalt med 475 platser. Befolkningen i Kumla är extremt positiv till sitt fängelse. I princip alla i Kumla har en vän, släkting eller familjemedlem som har eller jobbar på fängelset i någon grad. Kumla har inte fått något öknamn utan heter bara Kumla!

Bostadspriserna var det någon som oroade sig över och bara för en mäklare tyckt till så var detta sanningen. Man sa också att bostadspriserna ökade i Kirseberg när fängelset lades ner, men samma ökning var det i hela Malmö. Kriminalvården kan inte sia om hur bostadsmarknaden kommer påverkas av ett fängelse. I Kumla har inte bostadspriserna förändrats på grund av ett fängelse och skulle man snacka om vad som kan påverka bostadspriserna så kanske man skall väga in andra faktorer som man ej heller kan sia om. Global uppvärmning, stigande vattennivå, ränteläget, arbetslöshetsgraden ökar eller åter en massiv pandemi som skördar ännu fler liv. Tittar man sen på de positiva sidorna att man efter att man byggt fängelset inte får ta en tum åkermark i Trelleborgs kommun till någonting annat än just åkermark, så kan det inte heller byggas fler villor. Det gör att efterfrågan på redan byggda villor ökar, till exempel hos de 300 köpsugna kriminalvårdare som letar bostad om de nu vill flytta…

”Viktigt att tänka på är att de flesta kriminella inte sitter i häkte eller i anstalt, utan rör sig i samhället när de inte sitter inlåsta och är straffade.”
Lars Mårtensson

Någon nämnde att man skulle bygga ut befintliga enheter så slapp man bygga fängelset i Trelleborg. Som jag nämnde i mitt förra inlägg så behöver Kriminalvården bygga cirka 3 400 plaster inom fem till sju år. Just nu sker utbyggnad på följande enheter; Tygelsjö, Fosie, Helsingborg, Kristianstad, Ringsjön och Ystad.

Men detta räcker inte långt utan man behöver även fängelset i Trelleborg!

Placeringen har man åter tagit upp och det kvittar var man bygger i Trelleborgs kommun med en omkrets på 30km så kommer fängelset placeras på åkermark, det vill säga om man inte flyttar anstalten till att ligga på hela NIOE-området som har en massa tomma och ödsliga lokaler. Existerande företag kan om de vill flytta till västra industriområdet där det finns plats och lokaler.

Sen var det här om rymningar. Sen 1985 har häktet Trelleborg haft en rymning under transport, vederbörande intagen var inom lås och bom efter en timme igen. Även om vi har varit ute på rättegångar, sjukhus, tandläkare och massa olika ärenden dagligen i 35 år. Viktigt att tänka på är att de flesta kriminella inte sitter i häkte eller i anstalt, utan rör sig i samhället när de inte sitter inlåsta och är straffade.

Det är trevligt att Fängelsfritt Trelleborg kommer med inlägg i debatten, men jag hade uppskattat om man hade kommit med konkreta förslag och inte bara en massa påstående. Jag vet att så fort pandemin har lagt sig kommer Kriminalvården komma ut och informera mer, där alla är välkomna och det gäller både fängelset och framtida jobb!

Lars Mårtensson, Seko Vård Syd 511, häktet Malmö och Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons