Annons

Därför behöver vi ett fängelse i Trelleborg

Nu måste jag bryta min tystnad efter alla inlägg i TA som innehållit både rädsla, felaktigheter och tyckande utan riktiga svar!
Publicerad 12 mars 2021
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många refererar till Kumlaanstalten i debatten kring ett fängelse i Trelleborg. De senaste tio åren har ingen rymt ifrån Kumla, skriver Lars Mårtensson.
Många refererar till Kumlaanstalten i debatten kring ett fängelse i Trelleborg. De senaste tio åren har ingen rymt ifrån Kumla, skriver Lars Mårtensson.Foto: Marc Femenia / TT

Jag har varit anställd inom Kriminalvården sedan 1987 då jag började på Kirsebergsanstalten. För några år sedan stängdes Kirseberg för renovering, men det visades sig bli dyrare att renovera än att bygga nytt, och Kriminalvården tappade 150 platser i södra regionen. Vår generaldirektör har de senaste fem åren begärt anslag för att kunna bygga ut fängelse- och häktesplatser för att möta dagens och framtidens behov. Nu har regeringen vaknat och tillfört Kriminalvården medel att utöka platserna inom landet. För samtidigt som vi behöver fler platser behöver vi lägga ner enheter, som Kirseberg, som byggdes för 100 år sedan. Kriminalvården beräknar att det behöver byggas 3 400 platser de närmaste fem till sju åren för att klara av behovet. Just nu är många anläggningar på gång runt om i Sverige bland annat ett häkte med 100 platser i Kristianstad. Kriminalvården har även fått kritik ifrån Revisionsverket att vi måste bygga större enheter som är billigare i längden och samtidigt mer flexibelt. Det är just i sydvästra Skåne, nära Malmö, som det saknas anstalt och häkte. Därför blev jag glad att Trelleborgs kommun öppnade upp för en anstalt just här!

Klagomål har kommit på placeringen av fängelset! Det kvittar var Kriminalvården bygger i södra Skåne så kommer vi att ta åkermark. Problemet i Svedala var att kommunen ej ägde någon mark. Men jag har inte sett några klagomål på att Tomatodlingen bygger ut eller att man byggde hus på odlingsbar mark runt Dalabadet/Gislöv. Det känns mer som rädsla för ett fängelse och att det är därför man angriper markfrågan!

Annons

Trelleborg behöver en anstalt som ger cirka 450 fasta tjänster och 150 vikarier. Den skall även byggas och därefter servas på olika sätt. I dag står många lokaler tomma när företag lägger ner och flyttar härifrån. Jag har också synpunkter på placeringen och kan tänka mig att anstalten flyttar närmare NIO-E och Gummits tomma lokaler där 350 interner kan jobba, eftersom alla intagna inom Kriminalvården skall jobba eller gå i program. Däremot är det frivilligt för häktade att jobba eftersom de inte är dömda.

I dag skriker både politiker och befolkning att det skall bli tuffare straff för kriminella, det gör att behovet av fängelse- och häktesplatser ökar. När straffsatsen i vapenlagen ändrades fylldes 250 platser, innan de byggts! Men ingen vill ha ett fängelse på sin bakgård för risken med rymningar och anhöriga!?

”Något ni glömmer är att de kriminella till stora delar är en granne, familj, arbetskamrat eller vän. Tänk på att våra intagna kommer ifrån samhället och efter straff skall de tillbaka dit igen.”
Lars Mårtensson

Sedan 1985 finns ett häkte med 34 platser i centrala Trelleborg. Har någon märkt att vi finns och är det någon som märkt av rymningar och anhöriga? Många har skrivit om Kumla som en liknelse. De senaste tio åren har ingen rymt ifrån Kumla. Visst finns det farliga och psykiskt sjuka intagna på våra enheter, men den stora massan har tagit felaktiga beslut och hamnat i våra rullor. Något ni glömmer är att de kriminella till stora delar är en granne, familj, arbetskamrat eller vän. Tänk på att våra intagna kommer ifrån samhället och efter straff skall de tillbaka dit igen.

Jag ser också en ljusning för alla kriminalvårdare att slippa överfulla enheter som skapar problem. Häktet Trelleborg har de senaste fyra åren haft en beläggning runt 100 procent och vi kämpar dagligen för att lösa platsbristen genom dyra förflyttningar till andra häkten i Sverige.

Vi skall även vara glada att vi har duktiga poliser och tullare som stoppar den kriminella livsstilen hos svenska och utländska medborgare. Jag kan förstå rädslan och oron på grund av okunnighet om kriminalvården. Många vet inte vad som sker i vår slutna värld. Men med snart 35 år i statlig tjänst ser jag absolut inga problem att bygga ett fängelse! Nu hoppas jag att det står klart inom fem år och att vi på bästa sätt kan ta hand om våra intagna och föra dem tillbaka till samhället, som nya medborgare, efter bra behandling och utbildning!

Lars Mårtensson, Seko Vård Syd 511 häktet Malmö och Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons