Annons

Dåligt ledarskap av Bertil Larsson (SÖS)

Jag har tagit del av de skriverier som gjorts beträffande näringslivschefens arbete. Nu senast den 9 november under rubriken ”Bertil Larsson: ”Jag skulle ha stått på mig””.
Publicerad 15 november 2017
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tommy Halén, tidigare vd i Trelleborgs hamn, kritiserar Bertil Larsson (SÖS).
Tommy Halén, tidigare vd i Trelleborgs hamn, kritiserar Bertil Larsson (SÖS).Foto: Nilla Olsson

Jag anser att vissa uttalanden från Bertil Larsson (SÖS) vittnar om dåligt omdöme.

Vi som följt näringslivschefens arbete, i både traditionella och sociala medier, under året har märkt en markant uppryckning och ett större fokus på näringslivsfrågorna i kommunen. Dessutom gjorde Trelleborg en rejäl klättring i Svenskt Näringslivs årliga ranking, sjunde bästa klättringen i Sverige, nästbäst i Skåne. Det är lätt att ”sparka på en person som redan ligger”. Jag tycker inte att näringslivschefen skall behöva stå ensam på den anklagades bänk.

Annons

Bertil Larsson vill gärna berätta om sin stora erfarenhet som företagsledaren och med sin breda affärserfarenhet. Han skrev själv 2009 att ”Jag engagerade mig första gången politiskt inför valet 2006 med uppdrag att föra in erfarenhet från företagsvärlden för att effektivisera näringslivs och turistbearbetning”.

Efter det senaste valet ville Bertil Larsson förändra hur man skulle arbeta med näringslivsfrågor. Han var den som drev att frågorna skulle tas bort från Utvecklingsbolaget till att drivas av politikerna (han själv) på Rådhuset, för han hade ju den rätta erfarenheten. Han startade och blev ordförande i näringsutskottet 2015 och drog upp riktlinjerna för hur näringsfrågorna skulle skötas. I förlängningen var det han som beslutade om att anställa en näringslivschef.

Bertil Larsson har under den senaste mandatperioden varit kommunstyrelsen vice ordförande och delaktig i de flesta beslut angående Trelleborgs utveckling. Jag skulle vilja sammanfatta hans resultat med att han misslyckats med det mesta. Hur har det gått med ekonomin i kommunen? Blev det bättre att flytta näringslivsfrågorna till Rådhuset? Nu senast visar han även på bristande ledarskap.

Måhända var rekryteringen av näringslivschefen felaktig. Men är det verkligen näringslivschefens fel? Det är väl snarare hans chefer som utförde rekryteringen och anställde honom? Bertil Larsson är den person som ansvarar för den politiska inriktningen för näringslivschefen och kommundirektören är hans närmaste chef.

Det är lätt att i detta skede skylla allt på näringslivschefen i stället för att rakryggad stå för de beslut som man varit delaktig i och i stället stötta sin medarbetare. Kommundirektören skyller inte på medarbetaren utan säger att det inte är bra att man ”inte känner förtroende för kommunens sätt att arbeta med näringslivsfrågorna”.

Enligt mig är det inte förenligt med gott ledarskap att Bertil Larsson i tidningen säger att han egentligen inte ville ha den person som han var med att anställda. Det är inte rätt att uttala sådant om en medarbetare eller skylla på att kommundirektören valt fel person när man har Bertil Larssons position. Kanske detta synsätt även har påverkat att personen blivit sjukskriven!

Att skylla på en sjukskriven person som inte kan försvara sig är fel och fegt. Hur skall han kunna komma tillbaka när hans högsta politiska chef säger att han aldrig trott på honom? Med denna personalpolitik är det kanske inte så underligt att flera nyckelpersoner sökt sig ifrån Trelleborgs kommun och att man till viss del har kaos i organisationen.

Bertil! Varför stod Du inte på Dig? Varför friskriver du dig från ansvaret för den dåliga utveckling som ligger i Din roll som ordförande i näringslivsutskottet tillika vice ordförande i kommunstyrelsen? Friskriver Du dig själv från andra beslut där Du varit direkt delaktig och där resultatet blivit undermåligt? Min bedömning är att Du inte besitter den kunskap som företagsledare som Du gärna vill påstå och Du har verkligen inte nått Ditt mål från 2009 om att implementera företagsvärlden i kommunhuset.

Tommy Halén

tidigare vd för Trelleborgs Hamn

Annons
Annons
Annons
Annons