Annons

Dags ta strid för Mimers hus

Debatt • Publicerad 8 december 2004

Vi accepterar inte att den socialistiska majoriteten i regionen och Skånes kommuner använder beslutet om Skånsk Livskraft som ursäkt för att försämra vården för äldre, döende patienter och kronisk sjuka.

I Trelleborg sätts nu hela tanken bakom framtidens skånska vård i gungning av kommunens s-märkta ledning. Stadens ledande socialdemokrater framför sin uppfattning att Trelleborg inte längre behöver de särskilda vårdplatser som inrättades under förra mandatperioden för patienter som är alldeles för sjuka att kunna vårdas i sina bostäder men som samtidigt inte behöver akutsjukhusets resurser. Den andra gruppen av patienter som kommer att drabbas är vårdtagare som på grund av kronisk sjukdom ofta åter ut och in mellan olika vårdinrättningar.

Annons

Mimers hus som striden nu gäller, bedrivs i gemensam regi och delat ansvar för verksamhetens kostnader. Från kommunstyrelsens ordförande framförs uppfattningen att avdelningar av detta slag inte längre behövs eftersom regionen har planerat att förstärka framtidens primärvård med så kallade närsjukvårdsplatser. Detta är endast dimridåer som medvetet har lagts ut för att kommunens ledning vill smita ifrån sitt ansvar för medborgare som riskerar att hamna mellan regionens ansvar för sjukvård och kommunens ansvar för omvårdnad. Eller så anser kommunalrådet Egil Ahl och andra av stadens s-politiker att det inte är något problem att alltfler äldre riskerar att få den vård de behöver och kommer att bollas mellan sin bostad och sjukvårdens olika anläggningar.

Tyvärr är det inte endast i Trelleborg som kommunpolitikerna använder äldreomsorgen som regulator för att få ihop sina budgetar. Från den nuvarande regionledningen hörs ingenting. Denna tystnad är märklig. I Malmö framfördes nyligen förslaget att halvera antalet platser på hospice som är en särskild vårdform för att ge obotligt sjuka i livets slutskede ett värdigt slut i en hemlik miljö.

För oss är en utökad samverkan mellan region och kommunerna av avgörande betydelse för att säkra medborgarnas hälsa och välfärd. Det var just av denna anledning vi tog initiativ till att införa olika mellanvårdsformer under förra mandatperioden när vi var i majoritet i Region Skåne. Vi anser att vi politiker har ett moralistiskt ansvar att inte svika de medborgare som behöver vården allra mest.

Att regionen skall ta ansvar för sjukvårdens patienter är för oss en självklarhet. Lika självklart anser vi det är att kommunerna tar ansvar för sina vårdtagare och att vi tillsammans med kommunerna tar ett gemensamt ansvar för de medborgare som behöver hjälp från båda huvudmännen.

Hittills har vi ställt upp Skånsk livskraft som ett positivt sätt att utarbeta framtidens vård i Skåne. Men om det är så att Skånsk livskraft skall förvanskas från ett utvecklingsprojekt till ett avvecklingsprojekt är vi inte med längre. Vi tar strid för Mimers hus och medborgarnas hälsa.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons