Annons

Dags för fastighetsägarna att ta sitt ansvar

Replik till Fastighetsägarna (den 19 oktober).
Publicerad 19 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi förväntar oss att fastighetsägarna visar sans och balans i årets hyresförhandlingar, skriver Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne, i ett debattsvar. Arkivbild.
Vi förväntar oss att fastighetsägarna visar sans och balans i årets hyresförhandlingar, skriver Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne, i ett debattsvar. Arkivbild.Foto: Sara Johari

De senaste åren har varit tuffa för många hyresgäster. Det ekonomiska läget gör att människor behöver anstränga sig till det yttersta för att få den privata ekonomin att gå ihop. Därför är det olyckligt att Fastighetsägarna Syd går ut med orealistiska yrkanden inför de kommande hyresförhandlingarna och ytterligare spär på hyresgästernas oro.

Vi håller med om att hyresrätten är en viktig del i Trelleborg, både som förstagångsbostad, för barnfamiljer, äldre och många andra. För alla helt enkelt. Men ska hyresrätten fortsätta att vara en trygg boendeform, som Hulthe Andersson pratar om i sin debattartikel, så kan inte hyresgästerna ta hela notan så fort kostnaderna går upp för fastighetsägarna.

Annons

Hulthe Andersson nämner endast kostnader och hyreshöjningar i sin text. Klädsamt nog väljer han att avstå från att nämna den vinst som fastighetsägare under decennier har gjort. Vår rapport Privatvärdarnas ekonomi visar att vinsten per hyreskrona är nästan 25 procent i genomsnitt under 2022, med god kostnadstäckning. Faktiskt har fastighetsägarna i södra Skåne haft allt högre vinster under de senaste 15 åren. Vi tycker att bolagen borde ha haft framförhållning och ha byggt en kassa för sämre tider.

”Vi tycker att bolagen borde ha haft framförhållning och ha byggt en kassa för sämre tider.”
Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne

Hulthe Andersson hänvisar också till en undersökning, beställd av Fastighetsägarna själva, om hyresgästers ekonomiska situation. Vi tror att det är få som känner igen sig i den solskensbild Fastighetsägarna målar upp av hyresgästers möjlighet att klara av ytterligare en rekordhög hyreshöjning. Vi som faktiskt representerar hyresgästerna vet hur tufft många har det. Tyvärr är det hjärtskärande många som tvingas vända och vrida på kronor och ören för att få den privata ekonomin att gå ihop. Och hyror som en gång höjts sänks inte, till skillnad från räntorna för dem som äger. Inte heller är det rättvisande att peka på kostnadsökningar i procent och kräva motsvarande procentuella hyreshöjningar. Det är totalsiffrorna som behöver vara i fokus, och väljer vi att bortse från fastighetsägarnas uttalanden i debattartiklar och i stället tittar på deras egna årsredovisningar ser vi att det fortfarande är en lönsam investering att äga och förvalta hyresrätter.

Det är en styrka att hyresmarknadens parter är överens om vad som ska ingå i en hyresförhandling men vi vill också vara tydliga med att vi hyresgäster tog ett stort ansvar förra året. Det här året kommer fastighetsägarna behöva ta ett större ansvar. Vi förväntar oss att fastighetsägarna visar sans och balans i årets hyresförhandlingar. Därför uppmanar vi fastighetsägarna: sänk era hyreskrav!

Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons