Annons

Dags för ett familjesnack om energi?

Sommar på sydkusten och många samlas för att njuta av familjens gemenskap i vår fantastiska miljö. Förutom väder och vind går det att förutspå ett säkert samtalsämne under parasoll och på badfilten.
Publicerad 6 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårt beroende av energi och kostnaderna för den har i ett slag påverkat ekonomin för hushåll och Sverige som nation, skriver Ulf Jobacker, ordförande Energivision Syd.
Vårt beroende av energi och kostnaderna för den har i ett slag påverkat ekonomin för hushåll och Sverige som nation, skriver Ulf Jobacker, ordförande Energivision Syd.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vårt beroende av energi och kostnaderna för den har i ett slag påverkat ekonomin för hushåll och Sverige som nation. Det finns många outtalade frågor. Vad kan vi själva göra? Projekt med rådgivning har gjort att många fastighetsägare lotsats till beslut om solel, LED-lampor och fönsterbyten. Det är lätt att tappa bort de lite längre tidsperspektiven på energifrågorna där politiken är i behov av en uppdatering. Hur påverkas våra företag och mitt jobb? Miljön och klimatet?

Några medskick till snacket är att:

Annons

1. Det finns ingen motsättning mellan förnybar energi och kärnkraft, allt behövs i dagens situation. Skillnaden är att förnybar energi är billigare, snabbare att bygga, har lägst miljöpåverkan och stor klimatnytta (Elforsk).

2. På sydkusten finns det alla möjligheter att ganska snabbt öka självförsörjningen på billig och förnybar el genom att använda en liten del av del av potentialen.

3. En studie som Sifo publicerade våren 2022 visar att en majoritet av svenska folket vill att den egna kommunen ska bidra till vindkraftens utbyggnad.

Energivision Syd är en lokal tankesmedja som arbetar för att främja förnybar energi i Trelleborgs och Skurups kommuner, med målet 100 procent lokalproducerad förnybar energi. Vi vill ha en saklig, balanserad och faktabaserad dialog som hjälper oss och våra folkvalda politiker att göra en rimlig avvägning mellan de viktiga intressen som står på spel. En snabbt ökad produktion av förnybar el är nämligen svaret på de tre stora kriserna: effekterna av ett brutalt anfallskrig mot en europeisk demokrati blott 100 mil från den skånska sydkusten, en global klimatkris där tiden för att hejda en katastrofal temperaturökning i snabb takt rinner oss ur händerna. Och på detta en lokal elkris med tidvis skyhöga priser.

”Vi vill ha en saklig, balanserad och faktabaserad dialog som hjälper oss och våra folkvalda politiker att göra en rimlig avvägning mellan de viktiga intressen som står på spel.”
Ulf Jobacker, ordförande Energivision Syd

Energivision Syd har i sommar ställt frågor till partierna i Trelleborgs och Skurups kommuner. Den viktigaste handlar om vilket ansvar man har som kommun med särskilt goda förutsättningar för produktion av förnybar el. Frans Timmermans, vice ordförande i EU-kommissionen sa att ”Putins krig i Ukraina bevisar hur akut det är att skynda på vår omställning till ren energi" vid presentationen av en ny EU-plan för att frigöra EU från beroendet av rysk olja och gas. De familjer som snackar energi tillsammans och höjer blicken för mer förnybar energi bidrar till att rädda avsevärt större värden och områden än vårt sköna sydkusten.

Ulf Jobacker, ordförande Energivision Syd

Annons
Annons
Annons
Annons