Annons

Dags att stärka oppositionen i Trelleborg

Debatt • Publicerad 1 april 2005

"Spi, seniorpartiet arbetar tvärpolitiskt och driver sakpolitik till nytta för samhället…"

Av det citatet ur partiprogrammet framgår att samarbete med samtliga demokratiska partier är möjligt om man är överens om den politiska sakfrågan.

Annons

Detta utan sneglande mot vare sig vänster- eller högerideologier – dessa hör ofta hemma i en svunnen tid.

För att inga missförstånd ska råda så gäller detta i enskilda frågor naturligtvis även i Trelleborg. När det gäller den långsiktiga och övergripande politiken i kommunen blir dock spi:s inställning till samarbete mer koncis.

För att ett samarbete ska komma till stånd krävs två villiga parter. Den obefintliga samarbetsviljan hos s-gruppen tar sig ofta för Trelleborgs invånare negativa uttryck.

Så till exempel vid behandlingen av motioner där grundinställningen är att inte acceptera förslag från oppositionen hur vettiga dom än är.

"Att anse motionen besvarad", förhala genomförandet eller ändra förslaget och framställa det som s-märkt är den taktik som används för att slippa ge politiska motståndare pluspoäng.

Vid åtskilliga tillfällen har i pressen påtalats avsaknanden av politisk opposition i Trelleborg. Ett antal skribenter från de politiska partierna har också, om än i försiktiga ordalag, tyckt till på debattsidorna.

Mot vänsterpartiets hållning ska ställas det samarbete som bedrivs mellan oppositionspartierna (fp, kd, c, mp och spi) i kommunala nämnder och styrelser. I dessa drivs faktiskt viss gemensam opposition och samarbetet mellan nämnda partier kan beskrivas som gott.

Naturligtvis borde dock samarbetet intensifieras. De kommunala "affärerna" i Trelleborg som valsat runt i pressen motiverar till exempel en ökad oppositionsbevakning och vid nästa val ett kommunalt regimskifte.

Tendensen till allt mer politisering och nepotism när det gäller tillsättande av tjänster och "bestraffningen" av oliktyckande tjänstemän är inte bara en riksfråga.

Här behövs lokal uppmärksamhet och opposition.

Annons

Oförmågan att behålla Trelleborg som lokaliseringsort för vitala samhällstjänster – polis, tull, tingsrätt, kronofogdemyndighet, BB, ett komplett sjukhus med mera är väl bekant. Bristen på auktoritet i regionala och riksanknutna angelägenheter hos tongivande s-politiker är mycket påtaglig.

Att näringslivet inte är särskilt positiv i sin inställning till vår kommun kan man läsa i varenda undersökning som görs genom företagarnas organisationer. Jakten på företagsetableringar har också mest lett till misslyckanden.

Det vore naturligtvis bra att kunna räkna in moderaterna bland den samarbetande oppositionen. Moderaterna har dock valt att fungera som stödparti till s och att inte ha egna uppfattningar. En linje som man själv valt. Frågan är hur man beter sig inför valet 2006. För att bli trovärdiga som politiska samarbetspartners till den nuvarande oppositionen måste dock först ett ledarskifte ske inom Trelleborgsmoderaterna!

Även om mycket talar för att moderaterna mister sin position som näst största Trelleborgsparti vid valet 2006 så är förstås partiets lokala ställningstaganden inför framtiden viktigt. Vi i spi ser gärna att ett samarbete med övriga nuvarande oppositionspartier utvidgas och systematiseras och är beredda till samtal och överläggningar därom.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons