Annons

Dags att se över maxtaxan

Det är rimligt att man betalar i relation till hur mycket barnomsorg man nyttjar. Det skriver kristdemokraten Roland Hansson som menar att in- och utcheckning på förskolan bör införas i alla kommuner.
Debatt • Publicerad 3 januari 2012
”Den primära uppgiften är att ta hand om barnen när föräldrarna själva inte kan.” Arkiv: Sandra Lund 2010
”Den primära uppgiften är att ta hand om barnen när föräldrarna själva inte kan.” Arkiv: Sandra Lund 2010Foto: 

In- och utcheckning på förskolan bör införas i alla kommuner, på statens bekostnad. Då betalar föräldrarna bara för den tid barnen är där. Dessutom bör maxtaxan ses över så att en större kostnad läggs på föräldrarna säger Kristdemokraternas familjepolitiska grupp.

En stor andel barn i Sverige tillbringar den största delen av sin vakna tid i förskolan. Det är därför en mycket angelägen uppgift att förskolan kan hålla högsta klass.

Annons

Maxtaxa, allmän och avgiftsfri förskola, rätt för föräldralediga och arbetslösa att ha barnen på förskolan, ja reformerna för mer tid på förskolan har varit många. Satsningarna på förskolan är bra, men bara om de ökar familjernas möjligheter att välja den omsorgsform som passar dem bäst och om kvaliteten förbättras.

Idag har vi 86 procent av alla barn i förskolan, en ökning från 66 procent på 10 år.

Skolverket konstaterade redan i sin utvärdering av maxtaxereformen att barngrupperna på många håll är så stora att det är svårt bedriva verksamheten enligt intentionerna.

Vi kristdemokrater har som enda parti drivit på för att föräldrar ska ha valfrihet i barnomsorgen. Vi har kämpat för vårdnadsbidraget och andra alternativ till förskolan, som familjedaghem, familjecentraler och flerfamiljslösningar.

Vi gillar också förskolan. Den är oerhört viktig. Men förskolan är till för barnen, inte tvärtom. Och förskolan skall inte ersätta föräldrarna. Den primära uppgiften är att ta hand om barnen när föräldrarna själva inte kan. Därför är det viktigare för oss att kvaliteten i förskolan är hög än att vi maximerar antalet inskrivna barn.

Det är viktigare att varje barn får den omsorg som hon eller han behöver än att alla går i exakt samma omsorgsform. Vilken omsorgsform som passar ett enskilt barn bäst är föräldrarnas ansvar att avgöra.

Med ett elektroniskt in- och utcheckningssystem skulle förskolan få bättre koll på verksamheten och kan planera bättre när de kan se exakt vilka barn som varit närvarande och på vilka tider. Men också att man kan koppla avgiften som föräldrarna betalar till faktiskt nyttjad tid. Det är rimligt att man betalar i relation till hur mycket barnomsorg man nyttjar. Om det lönar sig att hämta tidigt är det sannolikt fler som gör det, vilket både kan minska trycket på förskolan men också ge barnen kortare ”arbetsdagar”.

Maxtaxeavgiften är kraftigt subventionerad och har legat på samma nivå sedan 2004 trots att kostnaderna per barn stigit med 25 procent.

Under samma tid har vi fått kraftigt förbättrad ekonomi genom reallöneökningar och sänkt skatt på arbete.

Alla barn är värda en barnomsorg i världsklass, de är ju en investering för framtiden som också måste få kosta så det börja bli hög tid att se över maxtaxan.

Annons

Roland Hansson (KD)

Trelleborg

vice ordförande bildningsnämnden

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons