Dags att sätta stopp för privata lycksökare

Svar på Petter Birgerssons replik (den 17 januari).
Debatt • Publicerad 3 februari 2014
Vänsterpartiet ser vård, skola och omsorg som en rättighet där behoven ska styra, där offentliga och privata aktörer är välkomna så länge verksamheten bedrivs med denna utgångspunkt och inte utifrån vinstintresset, skriver Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg.
Vänsterpartiet ser vård, skola och omsorg som en rättighet där behoven ska styra, där offentliga och privata aktörer är välkomna så länge verksamheten bedrivs med denna utgångspunkt och inte utifrån vinstintresset, skriver Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg.Foto: Foto: Ulf Palm/TT
Foto: Foto: CHRISTINE OLSSON / TT

Mot bakgrund av tidigare debattinlägg om vinster i välfärden undrar Petter Birgersson över vad som skulle förbjudas om Vänsterpartiets politik genomförs och för ett fantasifullt resonemang som inte har mycket med Vänsterns förslag att göra.

För att citera Vänsterpartiets riksdagsmotion så föreslås en vinstbegränsning införas som innebär att eventuell icke-offentlig verksamhet som huvudregel ska bedrivas av aktiebolag med särskild vinstutdelningsbegränsning enligt 32 kap. aktiebolagslagen, alternativt av ideella aktörer och/eller icke vinstdrivande kooperativ.

Det innebär till exempel att överskott som återinvesteras i verksamheten inte berörs av Vänsterns förslag. Birgersson argumentation och den statistik som redovisas faller därmed ihop som ett illa underbyggt korthus.

Vänsterpartiet ser vård, skola och omsorg som en rättighet där behoven ska styra, där offentliga och privata aktörer är välkomna så länge verksamheten bedrivs med denna utgångspunkt och inte utifrån vinstintresset. Det är däremot dags att sätta stopp för privata lycksökare som har levt gott på det offentligas bekostnad. Skattemedlen ska inte slösas bort utan styras till de behov som finns i den offentliga sektorn.

Svar direkt: De 22 000 undersköterskorna som Mats Sjölin hänvisade till motsvarar de 9 miljarder kronor som V menar att de privata företagen haft i rörelseresultat, inte pengar som plockats ut i form av vinstutdelning. Almega har tagit fram en rapport om vad de stora skolkoncernerna investerat under en femårsperiod 2 400 miljoner kronor. De sammanlagda rörelseresultaten under åren uppgick till 817 miljoner kronor. Utdelningarna till ägarna var 30,9 miljoner kronor under perioden. Det är V:s otydlighet som vilseleder väljarna. Fantasierna om V:s politik hämtade jag ur partiprogrammet.

Petter Birgersson,

politisk redaktör

Nilla Olsson
Mats Sjölin, Vänsterpartiet Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.