Annons

Dags att öppna upp för mer meddelarfrihet

Det borde vara självklart att alla får berätta om missförhållanden på sin arbetsplats. Vision kräver därför att lagen ändras så att meddelarfrihet gäller för alla.
Debatt • Publicerad 8 november 2012
”Vision tycker att det är bra med en mångfald av aktörer inom välfärden.” Arkiv: Jessica Gow 2009
”Vision tycker att det är bra med en mångfald av aktörer inom välfärden.” Arkiv: Jessica Gow 2009Foto: 

I dag har två anställda med samma jobb, men olika arbetsgivare, inte alltid samma rättigheter att tala med media om missförhållanden. Lagen om meddelarfrihet gäller inte för alla anställda och konsekvenserna kan bli allvarliga för den som saknar skydd.

Vision tycker att det är bra med en mångfald av aktörer inom välfärden. Våra medlemmar finns inom såväl privat som offentlig sektor. De jobbar som bland annat chefer, socionomer, behandlingsassistenter och personalvetare – och vi vill att de ska känna samma trygghet på alla områden!

Annons

Meddelarfriheten måste därför utvidgas så att den gäller anställda i all skattefinansierad verksamhet. På den här punkten har Vision nu fått medhåll av delar av den politiska oppositionen, senast av Social­demokraternas partiledare Stefan Löfven.

Nyligen tog också regeringen ett litet steg framåt i frågan. Socialminister Göran Hägglund föreslog då en etisk plattform för vården. Plattformen skulle bland annat innebära att privata vård- och omsorgsgivare med offentlig finansiering frivilligt kan ansluta sig till meddelarfriheten.

Det är bra att den politiska ledningen har insett behovet av en större öppenhet. Men förslaget räcker inte.

Vision uppmanar nu regeringen att fullfölja löftet om att utreda meddelarfriheten i privata företag. Beslutet togs i november förra året och i juni klubbades direktiven igenom, men ännu är inte utredningen igång.

Vision har drivit frågan om meddelarfrihet för alla länge och i väntan på att lagen ska ändras arbetar vi med att teckna kollektivavtal för att förbättra för våra medlemmar. Hittills har Carema och Svenska Kyrkan skrivit på sådana avtal. Samtidigt är vi väl medvetna om att ingen av skrivningarna i kollektivavtalen har prövats i domstol och därmed är rättsläget än så länge inte klarlagt.

Meddelarfriheten för de anställda är en av de viktigaste aspekterna i arbetet med att öka medborgarnas insyn i välfärden. Med en lagstadgad meddelarfrihet för alla, skulle inte bara anställda utan även patienter och klient­er inom såväl den privata som den offentliga sektorn kunna känna sig säkra på att missförhållanden avslöjas.

Vi är övertygade om att alla tjänar på öppenhet. Och utifrån debatten som har varit borde arbetsgivarna tycka att det är bra – och lita på att deras verksamhet är så stabil att den klarar insynen.

Kenneth Johansson

ordförande Vision avd 007

Annika Strandhäll

förbundsordförande Vision

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons