Annons

Dags att de delade turerna försvinner – handlar om jämställdhet

För att arbetet i vården skall bli ännu bättre och inte minst för att det är en jämställdhetsfråga bör de så kallade ”delade turerna” i hemtjänsten försvinna helt.
Publicerad 25 mars 2022
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På initiativ av styret har nu socialnämnden beslutat att uttala att delade turer på sikt ska bort och gett förvaltningen i uppdrag att återkomma med en plan för hur det ska gå, skriver Venzel Roskvist (M).
På initiativ av styret har nu socialnämnden beslutat att uttala att delade turer på sikt ska bort och gett förvaltningen i uppdrag att återkomma med en plan för hur det ska gå, skriver Venzel Roskvist (M).Foto: Mostphotos

Många som arbetar i hemtjänster är kvinnor och för att de anställda skall få ihop livspusslet på ett rimligt sätt bör denna typ av schemaläggning försvinna helt. Moderaterna och Kristdemokraterna driver ett brett politiskt arbete för ökad jämställdhet men endast en önskan om jämställdhet räcker ju inte. Tanken måste ju gå hand i hand med möjligheten att skapa det. Och vi anser att möjligheten att få balans i livet, mellan till exempel hämtning på dagis, skola och resten av vardagslivet inte hänger ihop med denna typ av splittrad schemaläggning på ett arbete. Det går helt enkelt inte ihop.

Delade turer ger helt enkelt inte en bra arbetsmiljö, vi kan också tydlig se en koppling i statistiken på arbetsfrånvaro och risk för ökad ohälsa.

”Delade turer ger helt enkelt inte en bra arbetsmiljö, vi kan också tydlig se en koppling i statistiken på arbetsfrånvaro och risk för ökad ohälsa.”
Venzel Roskvist (M)
Annons

Styret i socialnämnden har därför har därför under hela mandatperioden drivit ett utvecklingsarbete i syfte att få bort de delade turerna.

Kommunen har haft bra utveckling på mindre antal delade turer den finns i dag bara kvar i några verksamheter men vi är inte nöjda utan vill att denna typ av schemaläggning försvinner helt ifrån kommunen.

På initiativ av styret har nu socialnämnden beslutat att uttala att delade turer på sikt ska bort och gett förvaltningen i uppdrag att återkomma med en plan för hur det ska gå.

Venzel Roskvist (M), ordförande socialnämnden Trelleborgs kommun

Annons
Annons
Annons
Annons