Annons

Cykla med barnen till skolan

Debatt • Publicerad 22 september 2004

Gå och cykla med dina barn till skolan! Visa dem den trafiksäkraste färdvägen! Lär dem hur man beter sig i trafiken! Att ge sig ut i trafiken tillsammans med barnen, till fots eller med cykel, är något av det allra bästa man kan göra för sina barn! Dessutom är det väldigt trevligt.

Barnen lär sig trafikregler och trafikvett av den vuxne. Denna kunskap är ovärderlig när barnen lite längre fram själva ska ta sig fram i trafiken. För den dagen kommer, förr eller senare. Som förälder kan du inte följa med dem överallt och det dröjer tills de får körkort.

Annons

Barnen får viktig motion som bygger upp den växande kroppen. Alltför ofta får dagens barn sitta still. Det är inte bra, vare sig för fysiken eller för konditionen och hälsan i stort. Stillasittande leder till ohälsosam övervikt och dålig kondis bland barnen.

Genom att gå och cykla i stället för att köra bil bidrar ni till att förbättra luftkvalitén i den utemiljö där barnen vistas. Luften är kraftigt förorenad av hälsovådliga ämnen i de flesta svenska tätorter, inte minst på grund av den ökande biltrafiken. Allra störst är bilens utsläpp vid kortare bilturer, som den till skolan, innan katalysatorn hunnit bli varm. Ni bidrar också till att minska utsläppen av koldioxid. Därmed bidrar ni till att vi i Trelleborg, Sverige och världen kan dämpa växthuseffekten och dess klimatpåverkan.

Det blir också bra mycket billigare för den egna börsen att gå och cykla än att ta bilen. Räkna tillsammans med barnen ut hur mycket ni spar på mindre bensin och gör något roligt för pengarna!

Sist, och kanske allra viktigast, är att du genom att lära barnen ta sig fram till fots och med cykel grundlägger ett beteendemönster som de kommer att bära med sig in i vuxen ålder.

Den som tidigt vant sig vid att gå och cykla fortsätter med detta, medan den som vant sig vid att få skjuts vill åka bil även framöver. Det är svårt att i nästan vuxen ålder tänka om och förändra sitt beteende. Det är lättare att lära sig rätt från början.

Medan du är ute med barnen i trafiken lär du dem förstås att vara försiktiga, att se sig för och vilka regler som gäller.

Se också till att de har reflexer på kläderna, cykelhjälmar samt lagenligt utrustade cyklar med fungerade broms, belysning och ringklocka.

I dag, den 22 september, arrangerar Möts-gruppen kampanjdagen "I stan utan min bil" i Trelleborg.

Låt denna dag bli startskottet för familjens nya trafikbeteende!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons