Annons

Coronautbrottet gav Sverigedemokraterna rätt

Svar till Birgitta Laner Sjöström (S) (den 9 maj).
Publicerad 14 maj 2020
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraterna vill att alla ska kunna få tillgång till plats på äldreboende, tillvaron där måste förbättras, personaltillgången måste tryggas, en ny lag behövs, skriver Ulf Carlsten (SD).
Sverigedemokraterna vill att alla ska kunna få tillgång till plats på äldreboende, tillvaron där måste förbättras, personaltillgången måste tryggas, en ny lag behövs, skriver Ulf Carlsten (SD).Foto: Gorm, Kallestad

Birgitta klagar över bristerna i Sveriges beredskap, såväl livs- och läkemedelsförsörjning som medicinsk utrustning och kapacitet.

Så sent som 2017 på Folk och Försvars Rikskonferens sa inrikesminister Anders Ygeman (S) (senare digitaliseringsminister) att Sverige inte skulle ha några beredskapslager, vi kunde istället utbyta varor med länder i vår närhet. Detta var regeringens strategi. Han sa också att försörjningen av bensin och diesel var viktigare samt att det viktigaste var skyddet av statliga och privata IT- system. Av någon anledning skyllde han på Sverigedemokraterna att de inte klarat av att hålla rågången (=gränsen) mot Ryssland.

Annons

Nu, tre år senare, säger socialminister Lena Hallengren (S) att regeringen och Ygeman hade fel när de monterade ner det civila försvaret och minskade på lagerhållningen. Hon menade att samtliga partier var med på detta, men det stämmer inte, Sverigedemokraterna har tvärtom agerat för en återbyggnad av detta. Coronautbrottet gav Sverigedemokraterna rätt.

2012 hade Sverige över 7 miljoner skyddsmasker. Dåvarande regering beslöt då att förstöra alla masker, det var för kostsamt att lagra dem och säkerhetssituationen krävde dem inte.

Vad gäller sjukvården har Sverigedemokraterna sedan länge påtalat behovet av förstärkning av densamma, man har till och med erbjudit sig att sammankalla ett krismöte för diskussion av problemet. Detta tillbakavisades av regeringen, man skulle själva lösa problemen. Ännu syns ingen lösning i sikte.

Äldreomsorgen har Sverigedemokraterna länge värnat om. Sverigedemokraterna vill att alla ska kunna få tillgång till plats på äldreboende, tillvaron där måste förbättras, personaltillgången måste tryggas, en ny lag behövs. Begreppet ”skälig levnadsnivå” måste fasas ut och ersättas av ”goda levnadsvillkor”. Dessa behov har Sverigedemokraterna sedan länge framfört, utan någon som helst reaktion från S.

Ulf Carlsten

Sverigedemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons