Annons

Centern ger mer makt vid köksborden

Debatt • Publicerad 28 juni 2005

För oss i centerpartiet handlar självbestämmande inte bara om en passiv valfrihet – där man får välja mellan olika mjölkpaket varav det ena är offentligt och det andra privat. Valfrihet i centertappning innebär också att produkten – oavsett om det är barnomsorg eller äldreomsorg – anpassas efter människors önskemål och personliga behov. Och de människor som så önskar ska själva kunna vara med och utforma sin välfärd.

Vårt parti är bäst på att ge människor makten över sina egna liv.

Annons

Vi ska vara bäst på att se till att alla – oavsett inkomst - får del av valfriheten och vardagsmakten! Att människor bestämmer själva är bra av flera skäl.

Dels därför att det handlar om respekt. Att ta makten från människor. Att bestämma vad som är bäst för deras barn. Att detaljreglera hur deras äldreomsorg ska se ut. Att inte göra dem delaktiga i sin egen hälsovård. Det är brist på respekt! Det är att behandla vuxna människor som ansvarslösa barn. Styr man på det viset får man skylla sig själv om medborgarna sedan står handfallna och förväntar sig att vi som politiker ska lösa ALLA problem.

Men respekterar man det grundläggande faktum som vårt partiprogram bygger på, nämligen att människan är fri, och kapabel att ta ansvar för sitt liv, då kommer också människor att växa.

Att ge människor självbestämmande handlar också om att ta tillvara kunskapen. Den kunskap som vi mammor och pappor har om våra egna barn och deras behov. Den kunskap som den gamle har om vad som är livskvalitet för henne eller honom. Oavsett om det är en kanelbulle till kaffet, att få bo nära barnen eller att få spela fia med knuff med vårdbiträdet även om någon dammtuss blir kvar.

Den kunskapen KAN INTE avläsas i statistiska undersökningar, den kunskapen KAN INTE omvandlas till standardlösningar lika för alla.

Därför att kunskapen om vad som är bäst för olika människor, den finns i varje enskild människas hjärta.

Självbestämmande leder också till mångfald av lösningar. Om vi tillåter att vi pappor och mammor får bestämma över barnomsorgen så blir det både privata, offentliga och kooperativa dagis. Vissa dagis kanske arbetar med särskild pedagogik. Andra anpassas efter de känsligaste barnen.

När människor väljer olika lösningar kommer det att innebära tusentals nya idéer kan prövas. Goda idéer kommer att inspirera andra. Därför innebär också ökad valfrihet bättre kvalitet i vården och omsorgerna.

Det ger möjlighet för förskolelärare att starta eget.

Duktiga hemtjänstbiträden kan ifrågasätta dålig arbetsledning, usla karriärmöjligheter och nedbrytande arbetsmiljöer, därför att det finns alternativ.

Annons

Missnöjda och frustrerade sjuksköterskor får en chans att byta arbetsplats innan de hamnar i sjukskrivning och förtidspension.

Statusen för att jobba med det allra viktigaste - med barn, gamla och sjuka - kommer att öka.

Att få ta ansvar för det som verkligen betyder något. Att få välja, eller vara med och utforma omsorgen om de egna barnen eller sin trygghet på ålderns höst - något som är oändligt mycket viktigare än val av el- och tele-leverantör - det ökar självrespekten och ansvarskänslan.

Och att leva i ett samhälle där många olika lösningar är möjliga innebär att det nya och annorlunda blir mindre skrämmande, och att det blir naturligt att pröva nya idéer. Ett samhälle där människor har makten över sin vardag blir också ett företagsamt samhälle där det aldrig råder brist på mänsklig energi.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons