C vill möta framtiden med en trygg och säker livsmedelsförsörjning
Tänk så fort vi glömmer kärnkraftsolyckorna i Tjernobyl och Fukushima. Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Norra Ukraina fick även följder för vårt land och drabbade norra jordklotet. I södra Ukraina ligger kärnkraftverket Zaporizjzja och där pågår ett krig där angriparna Ryssland struntar i alla avtal de skrivit under.
Skenande kostnader för nybyggen av kärnkraft har inneburit att många projekt har lagts ner eller stannat vid ritbordet. Långa torrperioder, skogsbränder och annat som händer med klimatet i Europa har inneburit att Frankrike har haft kylproblem och fått stänga ner sina kärnkraftverk. Vid jämförelse med Tyskland som har satsat på energieffektivitet och förnybart så har Tyskland i regel haft lägre energipris än Frankrike.
Att bygga kärnkraftsanläggningar är dyrt och är i dagens samhälle inte konkurrenskraftigt för att inte tala om säkerhets- och avfallsproblemen. EU försöker enas om åtgärder mot vår elförsörjning och i vårt land pratar vi väldigt lite om att spara energi, vilket i Tyskland påtalades häromdagen. Att sänka temperaturen, ta på en tröja inomhus, spara på varmvatten och bränsle skulle vara ett steg i rätt riktning.
”Att sänka temperaturen, ta på en tröja inomhus, spara på varmvatten och bränsle skulle vara ett steg i rätt riktning.”Ola Olsson (C)
Vår självförsörjningsgrad av livsmedel är 50 procent och varannan måltid vi äter är således importerad och ofta producerad i länder med metoder som är förbjudna i vårt land som lägre djurskydd och mer antibiotika. Vårt grannland Finland som vi tillsammans arbetar med för ett medlemskap inom NATO har en självförsörjningsgrad på 80 procent.
Matpriserna i vårt land har stigit och vid halvårsskiftet var de genomsnittliga utfallet nära 9 procent under 2022. Hushållsbudgeten drabbas och fler och fler diskutera en omläggning av sina matinköp. I dagens Sverige lägger medelsvensson cirka 12 procent av sin inkomst på mat, för 30 års sedan var siffran närmare 20 procent. Noterbart är också att varje svensk under 2021 slängde närmare 20 kg mat per person. Vårt matsvinn är också en belastning mot vår miljö och klimat och nu när prisökningarna kommer så gäller det inte att överge det ibland dyrare svenska och närproducerade, för att i stället köpa importerad lågprismat.
Centerpartiet vill möta framtiden med en trygg och säker livsmedelsförsörjning likaså fortsätter vi arbetet kring energisektorn med energieffektiviseringar, nyproduktion av förnybar energi och en revidering av elprisområden, detta kommer ge lägre elkostnad framöver.
Ola Olsson, Centerpartiet Trelleborg