Annons

Byn och masten

Debatt • Publicerad 2 februari 2005

Jag har försökt att förstå en ansökan om att få bygga en 3G-mast, i Lilla Beddinge. Ansökan består bara av två kartskisser, den ena slarvigt ihoparafsad. Nåt annat finns där inte alls att begrunda. Ansökan handlar inte om att bygga ett nytt hönshus utan om något stort med femtio meters höjd, tjugo meter högre än något av alla de kyrktorn som finns runtom oss..

Bygglovsärenden om 3G-master är komplexa. De måste därför, med hänsyn till den oro som alla känner inför strålande master som dessutom brutalt förfular landskapsbilden innehålla analyser. Analyser av såväl konsekvenser för miljön, möjligheten till samlokalisering av master, bedömning av riskerna för långsiktiga skador på människor, egendom och natur och till slut, skrivningar om ett krav från det allmänna att teleoperatören skaffar sig återvinningsförsäkring för att bekosta nedmontering när tekniken med 3G-master inte längre är lönsam.

Annons

Länsstyrelsen i vårt län och alla våra skånska kommuner måste finnas med i detta strukturella arbete med att analysera alla dessa komplicerande omständigheter.

Enligt nyligen presenterade vetenskapliga rön kan 3G-master som är femtio meter höga orsaka elektriska urladdningar i åskmolnen och skapa nya blixtar. Radiovågor och spänningar som skapas av en blixt i en mast är starkare än de som kommer från en markblixt. Vidare är strålningsförhållandena kring mobiltelefonmasterna bekymmersamma. Diskussionerna om farorna från strålningen från 3G-masterna pågår alltjämt. På vetenskapens nuvarande ståndpunkt kan därför inte bestående skador på människor som bor eller vistas i närheten av dessa antenner uteslutas. Därtill kommer de problem som 3G-master kan vålla den växande skaran av elöverkänsliga.

En annan strukturell fråga är den om verkligen alla dessa master behövs? Enligt vissa uppgifter räcker med mastavstånd om en mil. Av lagen om elektronisk kommunikation framgår att en operatör kan tvingas till samlokalisering eller andra möjligheter till gemensamt utnyttjande av 3G-mast, om det krävs för att skydda bland annat miljö, folkhälsa eller allmän säkerhet.

Enligt vad vi inhämtat planeras en 3G-mast intill ett område i Skateholm, det vill säga på ett avstånd om 2-3 kilometer från den mast som planeras i Beddingestrand. Den i massmedia omtalade ofullbordade masten i Simremarken ligger fem kilometer därifrån. Vidare planeras enligt vissa uppgifter en 3G-mast, däremellan, intill soptippen i Smygehamn, det vill säga tre kilometer från den föreslagna masten i Beddingestrand.

Dessa 3G-master innebär ju alltid en brutal förfulning av landskapsbild och boendemiljö samt oro för strålningsskador. Och de innebär att ägarna till omkringliggande fastigheter tveklöst drabbas av en markant värdeförsämring.

Enligt miljöbalken råder strikt skadeståndsskyldighet för alla former av miljöskador. Den som orsakar skador kan inte undgå ansvar med att hänvisa till att bygglov beslutats. I miljöbalken finns uppräknat ett antal omständigheter som grundar skadestånd. Riksdagen har fastslagit att till och med bara oron för strålningsskador har en sådan dignitet att den grundar rätt till att skadestånd. Kommunen måste undvika att skapa situationer där det alldeles uppenbart omgående uppstår en skadeståndsgrundande situation. Kommunen bör därför undvika att ge bygglov till master inne i tättbebyggt område utan i stället ha en generell gräns på minst två hundra meter till tättbebyggt område.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons