Debatt

Bryt tystnaden och börja försvara vårt sjukhus

Dennis Andersson ,
Jag vill ha ett helt fungerande sjukhus som i största möjliga mån kan vårda kommuninvånarna i livets alla skeenden. Vad vill de olika lokala partierna? undrar Dennis Andersson, kommunistiska partiet, i sitt inlägg. Foto: Privat
Jag vill ha ett helt fungerande sjukhus som i största möjliga mån kan vårda kommuninvånarna i livets alla skeenden. Vad vill de olika lokala partierna? undrar Dennis Andersson, kommunistiska partiet, i sitt inlägg. Foto: Privat

Många rader har skrivits om vårt sjukhus och våra ambulanser. Alarmerade rapporter från läkare, medarbetare och patienter syns hela tiden i TA. Själv undrar jag varför politikerna, som alla syntes på gator och torg inför valet förra året, alla är så tysta. Har de verkligen ingen åsikt om vårt sjukhus?

Det finns texter på kommunens hemsida som talar om vård och trygghetsgarantier. Men hur ser det ut för våra äldre och multisjuka? Bara för att avdelningar försvinner och platserna blir färre har inte de sjuka minskat. Vart har de tagit vägen, är de i Malmö eller i Helsingborg? I min värld är det viktigt för äldre att får vård på sitt hemlasarett. Trygghet och värdighet måste vara ledorden, inte åka Skåne runt i jakt på lediga sängplatser. Otrygghet och rädsla förvärrar hälsotillståndet, framförallt för äldre patienter. Detta borde socialnämnden diskutera på sina möten för vi måste ta hand om vår äldre och sjuka på ett värdigt sätt!

Personligen känner jag inte mig trygg när det inte är säkert att ambulansen kommer på minsta möjliga utryckningstid. Inte heller när vårdplatserna minskat och akuten inte är öppen dygnet runt. Detta är också den känslan som jag möter runtomkring mig i min vardag på jobbet, barnens skola och i föreningsrörelsen i Trelleborg.

Därför vill jag att våra lokalpolitiker bryter tystnaden och börjar försvara vårt sjukhus och att ambulanserna fungerar som de ska och får kortas möjliga utryckningstid. Sjukvården måste ju vara en fråga som ni alla borde kunna enas om. Det är väl rimligt att en stad i Trelleborg och med ett ännu större upptagningsområde behöver ett akutsjukhus? Ni har ju ambitioner båda gällande ökat anta kommuninvånare och ökad hamntrafik. Vore det då inte då bra med en säker och trygg sjukvård?

Jag vill ha ett helt fungerande sjukhus som i största möjliga mån kan vårda kommuninvånarna i livets alla skeenden. Vad vill de olika lokala partierna? Som det är nu utvecklas inte sjukhuset i en positiv riktning utan det sker en nedmontering? Vad kan respektive politiker göra för att påverka sina partirepresentanter i regionen? Att vara tyst är att hålla med.

Det mest otroliga är att ingen enskild politiker eller något parti som sitter i kommunfullmäktige tar chansen och verkligen går ut och står upp för sjukhuset. Här finns massor av stöd att få. I alla fall får jag misstankar om att de alla egentligen är överens. Jag kan inte annars förstå tystnaden och varför det inte kallas till krismöte omgående på grund av nedmonteringen?

Min önskan är att se alla kommunpolitiker och partier i kommunen börja kämpa för vårt sjukhus och ambulanser. Låt oss slippa höra usla bortförklaringar och pekfingrar mot det andra blocket. Ta tag i frågan och se till att ställa gemensamma krav på regionen. Ni skulle få hela Trelleborg med er. Vi måste ha råd att ta hand om varandra när vi skadar oss, blir sjuka eller blir äldre. Det brådskar innan något allvarligt händer.