Annons

Bryt smyganslutningen till NATO

Just nu sker en odemokratisk anslutning till NATO.
Debatt • Publicerad 15 oktober 2014

Sveriges avgående regering har förhandlat med NATO om ett värdlandsavtal. Men Sverige och välden behöver inga fler och större krigsallianser, utan det behövs flera neutrala och alliansfria länder. Alliansfriheten i Sverige har tjänat oss bra genom historien.

Det är Nato som hotar freden i Europa och världen. Det är NATO som är aggressivt i Ukraina. Det var USA och EU som drev fram statskuppen mot Ukrainas folkvalda regering i februari, en statskupp som förde öppna fascister till makten. USA:s och EU:s skäl till agerandet var inget mindre än det vanliga, pengar. Genom att öppna upp Ukrainas ekonomi för dem och stänga ute Ryssland.

Annons

Fakta är att USA och de andra NATO-länderna står för en bra bit över hälften av världens samlade krigsuppgifter. Eller låt oss tala om Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien... och nu Ukraina. Detta är bevis nog för att Sverige inte skall gå med i krigsalliansen, NATO.

Vi säger därför: bryt smyganslutningen till NATO. Redan två dagar efter riksdagsvalet skrev den avgående regeringen en avtalstext till ett värdlandsavtal med NATO. En horribel läsning för den som håller på vår demokrati och självständighet.

Sverige skall öppna gränserna för NATO-operationer, övningar och skarpa insatser, genom beslut där NATO:s generaler har initiativrätt. Det försvårar (eller omöjliggör) vår möjlighet att säga nej.

Vid tillämpning av avtalet ska NATO få obegränsad tillgång till svenskt territorium i fred och krig. Och Sverige förpliktar sig att i alla lägen ge stöd till NATO.

I avtalet finns också punkter som direkt strider mot svensk lag, såsom att NATO:s trupper skall undantas svensk lag. De skall alltså inte kunna dömas för brott begångna i Sverige.

Vi i Kommunistiska partiet kräver därför att värdlandsavtal inte röstas genom av Sveriges riksdag. Alla uppmanas att söka reda på hela avtalstexten och läsa den med egna ögon. Går detta avtalet igenom är det slutet för Sverige som alliansfritt land och vi blir på allvar en fiende till alla NATO:s fiender. Stoppa värdlandsavtalet med NATO!

Nilla Olsson
KRISTER REHN, Kommunistiska partiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons