Annons

Bristande underhåll skäl för tågstopp

Debatt • Publicerad 27 december 2013
”Den kommande persontågstrafiken till Trelleborg kommer vara mycket betydelsefull”, skriver Anders Åkesson, (MP).
”Den kommande persontågstrafiken till Trelleborg kommer vara mycket betydelsefull”, skriver Anders Åkesson, (MP).Foto: Foto: Claes Nyberg

Vi fick en grön jul och det var åtminstone bra för möjligheten att resa kollektivt. De senaste åren så har snön tärt på resenärernas tålamod rejält, då snön har inneburit att trafiken ställts in helt eller minskat i stor omfattning. Det är dock knappast en överraskning att det under vintern kan komma att snöa, trots detta så innebär snön inte sällan stora trafikstörningar.

Orsaken är dock inte snön utan det bristande underhåll och utbyggnad av järnvägen som under flera år varit en del av regeringens politik. Detta har lett till att den minsta signalstörning, växelfel eller kontaktledning ger stora störningar i trafiksystemet. Alla vet idag att järnvägssystemet har en stor betydelse för många människors dagliga liv och den kommande persontågstrafiken till Trelleborg kommer vara mycket betydelsefull. Till detta kommer att järnvägen är en av de viktigaste pusselbitarna i att nå klimatmålen. Dessvärre så har inte järnvägen varit i fokus under många år och det är dags att järnvägen prioriteras upp. För Skånes del innebär det att det krävs stora investeringar i järnvägsspåren.

Annons

Region Skåne har tydligt redovisat att det behövs satsningar på järnvägen. Det handlar om bland annat Västkustbanan och Södra stambanan. Just nu är det mycket osäkert om dessa helt nödvändiga utbyggnader kommer till stånd inom kommande planperiod fram till 2021. Trafikverket sitter just nu och funderar på hur de skall lyckas få ihop det. Trafikverket har helt enkelt fått en alltför begränsad ram från regeringen samtidigt som de också måste fortsätta bygga ut motorvägar i landet.

Det är dags för en ansvarsfull järnvägspolitik i landet. Det förtjänar landet och klimatet. För oss i Skåne är det extra viktigt då så stor mängd transittrafik går genom Skåne. Nästa val avgör vilket spår som väljs.

INTERNAL INTERNAL
Anders Åkesson, Regionråd (MP)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons