Annons

Brist på kompetens är dyrt för det svenska samhället

Under de senaste året, har vi alla drabbats hårt av höjda priser på energi, drivmedel och stigande räntor som medfört en hög inflation i vårt land.
Publicerad 20 mars 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett av de allvarligaste bekymren vi har i vårt land är den personal- och kompetensbrist som finns inom till exempel skola och sjukvården samtidigt som arbetslösheten i Skåne ligger på 8,7 procent, skriver Ola Olsson (C).
Ett av de allvarligaste bekymren vi har i vårt land är den personal- och kompetensbrist som finns inom till exempel skola och sjukvården samtidigt som arbetslösheten i Skåne ligger på 8,7 procent, skriver Ola Olsson (C).Foto: Johan Nilsson/TT

Under alla tider har kommuner och regioner efterfrågat mer pengar från staten för att fullgöra sina åtaganden och göra det ännu bättre. Nu har man nått en gräns där det inte räcker med mer pengar.

Ett av de allvarligaste bekymren vi har i vårt land är den personal- och kompetensbrist som finns inom till exempel skola och sjukvården samtidigt som arbetslösheten i Skåne ligger på 8,7 procent. Kompetens eftersöks på olika sätt och denna arbetskraft saknas mer än de ekonomiska möjligheterna, Således räcker det inte med pengar när det inte finns människor som kan utföra jobbet.

Annons

Tyvärr lägger vår regering förslag som försvårar för vår vardag genom ett kraftigt höjt lönegolv för arbetskraftsinvandring. Det innebär att man kompetensutvisar människor från arbete och trygghet i vårt land, samt gör det svårt och ibland omöjligt för näringslivet att ta in arbetskraft från andra länder.

Arbetskraftsinvandringen är av stor betydelse för det offentliga men även för företag inom näringslivet och om man inte hittar den rätta kompetensen i vårt land så skall det finnas möjligheter att söka den utanför landets gränser. Många företag är helt beroende av arbetskraftsinvandringen som till exempel de gröna näringarna och handeln.

Konkurrensen om arbetskraft mellan visa länder är hög och en negativ konsekvens av kompetensutvisningarna är att vårt land kan uppfattas som ett mindre attraktivt land att arbeta i.

”Arbetskraftsinvandringen är av stor betydelse för det offentliga men även för företag inom näringslivet och om man inte hittar den rätta kompetensen i vårt land så skall det finnas möjligheter att söka den utanför landets gränser.”
Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Centerpartiet ser helheten inom arbetsmarknaden. Vi behöver premiera arbete och göra det enklare samt billigare att anställa arbetskraft.

Centerpartiet driver också på för att få fler utbildningar i yrkeshögskolor och folkhögskolor som utgör en viktig del i att människor kommer i utbildning och sedan arbete. Tyvärr har vår regering minskat platserna till folkhögskolorna vilket leder till minskad kompetens i arbetslivet.

Centerpartiets värdegrund ligger fast och vi tror att alla människor har möjligheter i såväl stad som landsbygd att bygga ett bra samhälle och den kraften finns hos var och en av oss människor.

Ola Olsson, Centerpartiet i Trelleborg

Annons
Annons
Annons
Annons