Annons

Bredbandssatsningen håller landsbygden levande

Jag har läst en del av Miljöpartiets valprogram och vad som föredrogs på Almedalsveckan.
Debatt • Publicerad 8 september 2014
Ekologisk odling är en nisch, menar Nils Svensson (M).
Ekologisk odling är en nisch, menar Nils Svensson (M).Foto: Foto: Åsa Sjöström / Sydsvenskan / TT

Östersjön är det mest förorenade vattnet i hela värden. ”Problemen beror särskilt på övergödning från jordbruket.”

Här finns ju många andra utsläppskällor. Alla avlopp både från enskilda och kommuner. Många olika verksamhetsutövare samtidigt som Östersjön är världens mest trafikerade vatten. Sjöfarten förorenar också, trots att det är ett miljömässigt bra fraktsätt. Likaså har vi alla de andra länderna runtomkring.

Annons

Åtgärden skulle vara att 100 procent av jordbruket längs Östersjön skulle vara ekologiska år 2030. Detta är ju en helt orealistisk åtgärd.

Jag har ingenting emot ekologisk odling men det kan aldrig bli 100 procent utan det är en nisch. Denna produktion kan fungera på djurgårdar.

De föreslår även att 200 miljoner kronor årligen skulle tas från bredbandssatsningarna inom landsbygdsprogrammet. Jag tror att bredbandssatsningen är viktigare för att hålla en levande landsbyggd igång och kunna ge arbetstillfällen.

För att kunna driva en ekologisk produktion behövs naturlig gödsel på markerna. Detta fordrar en djurproduktion som vi inte har möjlighet till i slättlandskapet. Principen att näring måste tillföras för att en växt skall kunna växa gäller här likväl som hos oss människor som måste äta för att kunna arbeta. Marken kan ju ta på förråden men dessa kommer att ta slut med tiden.

När man sprider naturlig gödsel är det mycket svårt att dosera näringsämnen rätt. Det är helt beroende på temperatur och nederbörden när näringsämnen blir tillgängliga för växten. Har man otur blir inte näringsämnen tillgängliga för växten förrän efter skörd och då blir det urlakning till vattendrag.

I dag arbetar jordbruket med olika former av kontrollprogram.

Oftast är maskinerna GPS styrda för att undvika dubbelbekämpningar samt att utföra ett noggrannare arbete som minskar bland annat dieselförbrukning. Maskinerna är i dag oftast styrda av datateknik för gödselmängder och kemikalier skall doseras noggrant.

Markerna som odlas är markkarterade för att kunna utläsa innehållet av en del näringsämnen och PH-värdet. Detta för att kunna bestämma hur mycket näring som behöver tillföras.

Jordbruket är företag som alla andra företag där det gäller att minimera kostnaderna och därför tillföres inte mer näring än vad som behövs.

En stor del av åkermarken ligger inom vattenskyddsområden och här är anmälningsplikt till samhällbyggnadsförvaltningen för att få utföra bekämpningar.

Annons

Alla invånare vill inte äta ekologisk mat. Hur många accepterar att det finns små insekter i salladen när vi har köpt hem den? Likaså accepteras inte att olika frukter och grönsaker har en liten larv som tittar ut när vi delar denna.

Svårigheter är att hålla producentlokaler rena från olika gnagare och insekter. Råttgift och andra insektsmedel kan ju inte användas.

Transportsektorn kommer att få ökade kostnader med ökad skatt på bränsle samt en lastbilsskatt på 1,40 kr/km. När vi hade kilometerskatt på dieseldrivna fordon för ett 20-tal år sedan togs detta bort bland annat beroende på att administrationen var dyrare än vad de fick in i skatt. Då ökades fordonsskatten radikalt på dieseldrivna fordon. Detta kommer att göra alla varor dyrare och det blir i slutändan konsumenten som får betala. För jordbrukets del kommer lastbilsskatten att kosta i storleksordningen 500 kr/ha. Det finns inga möjligheter att inköp av förnödenheter, transport av spannmål, sockerbetor, potatis med mera skall ske på järnväg.

Skatterna på bilkörandet kommer att öka. Detta kommer att drabba många utanför tätorterna. Kostnaderna ökar för att köra till och från jobbet. Alla bor inte där det finns kollektivtrafik.

Det verkar som förslagsställarna inom Miljöpartiet aldrig varit utanför tätorterna eller haft oregelbundna arbetstider så de inte kan utnyttja kollektivtrafik.

Med dessa ord vill jag visa att Sverige skall fortsätta att vara att land där det kan löna sig att arbeta.

Därför skall du lägga din röst Moderaterna.

Om jag får fortsatt förtroende inom kommun kommer jag att arbeta för en kommun som har förutsättningar för att skapa arbetstillfällen både inom den agrara näringen och utanför.

Nilla Olsson
Nils Svensson (M)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons