Annons

Bra startfält behövs för tillgängligheten

Mats Svensson skriver att det är ett måste att någon kämpar för fotbollen – helt riktigt.
Debatt • Publicerad 6 augusti 2010

Allt behöver någon som kämpar ... Fotbollen har verkligen fått någon som kämpar för sig i Mats Svensson tillsammans med hans startfält av företagare. De arbetar kontinuerligt och i positiv anda för att ”det brinner i knutarna” för att få en arena som uppfyller alla krav från Svenska fotbollförbundet.

Tänk om vi kunde få ett lika fantastiskt startfält som kämpar för tillgängligheten i kommunen.

Annons

Idag är det inte många som arbetar kontinuerligt och i positiv anda för att kraven på enkelt avhjälpta hinder ska vara undanröjda den 31 december 2010. Detta är krav som ställs på Sveriges samtliga kommuner från Sveriges regering och riksdag (prop. 1999/2000:79). Det är krav som varit ställda i tio år! Krav som gör det möjligt att alla invånare ska kunna bo, leva och verka i kommunen på lika villkor. I detta avseende brinner det inte bara i knutarna utan det brinner överallt och det brinner rejält.

Enkelt avhjälpta hinder handlar om små trösklar, tunga dörrar, några trappsteg som måste åtgärdas för att alla ska ha möjlighet att använda sig av olika lokaler och butiker. Det är små saker som gör skillnaden på om alla oavsett funktionshinder kan äta på vilken restaurang man vill, använda sig den bank man önskar, har samma tillgång till alla butiker som icke funktionshindrade.

Det första som kommer på tal när något hinder ska undanröjas är kostnaden. Hur mycket ska de funktionshindrade få kosta? Det man inte tar med i kostnadsberäkningen är att det som är bra för de funktionshindrade är bra för resten av invånarna också. Hur många av er icke funktionshindrade har inte utnyttjat handikapptoaletter, använt er av ramper och dörröppnare som är till för funktionshindrade? Kostnaden ska inte enbart beräknas på antalet funktionshindrade utan ska delas på alla.

I dessa valtider är det på sin plats att påminna er politiker som vill ha våra röster att var femte väljare har ett funktionshinder, synligt eller dolt.

Till sist vill jag gratulera TFF till de senaste framgångarna och önskar er lycka till i fortsättningen. Ni är också värda att kämpa för.

Tina Pettersson

ordförande i HSO Trelleborg

Fotnot. HSO står för Handikapp­organisationernas samarbetsorgan.

Svar till Mats Svensson (KD), den 28 juli.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons