Annons

Bra lärare ska ha bra löner

Höjda löner behövs för att vi ska kunna behålla våra duktiga lärare i yrket och för att locka våra unga till lärarutbildningen. Det skriver Maria Rönn från Lärarförbundet Trelleborg i ett svar till riksdagsledamoten Margareta Pålsson (M).
Debatt • Publicerad 2 maj 2011
”Det är hög tid att uppvärdera läraryrket och höja lärarnas löner.”
”Det är hög tid att uppvärdera läraryrket och höja lärarnas löner.”Foto: 

I en debattartikel i Trelleborgs Allehanda skriver Margareta Pålsson (M), ordförande i riksdagens utbildningsutskott, att det är viktigt att lärarnas löner höjs. Det är glädjande att politiker nu för upp frågan om lärares löner på dagordningen. Pålsson lyfter fram exempel på våra moderatstyrda grannkommuner, Skurup och Svedala, där man 2010 höjde lärarlönerna med 3,6 respektive 3,4 procent. Det kan jämföras med utfallet i Trelleborg på 2,02, vilket är 0,02 procentenheter högre än avtalets lägsta nivå.

Nu pågår arbetet med 2011 års löneöversyn för lärarna. Avtalet säger lägst 1,5 procent, med möjlighet för kommunerna att satsa mer än så. Andra kommuner har visat att det är möjligt att höja lönerna mer. Svedala och Skurup har gjort det. Landskrona och Kalmar likaså. Inte ska väl Trelleborg vara sämre? Idag tjänar lärare i genomsnitt 12 000 kronor mindre per månad än jämförbara yrken som till exempel civil­ingenjörer.

Annons

Enligt Lärarförbundets rapport Perspektiv på lärar­löner överväger fyra av tio lärare att lämna yrket, och de låga lönerna är den främsta orsaken till det. Detta samtidigt som allt färre söker sig till lärarutbildningen. Höjda löner behövs för att vi ska kunna behålla våra duktiga lärare i yrket och för att locka våra unga till lärarutbildningen.

Bland de vallöften som alliansen gav i somras fanns lärarnas löner med. Bland annat lovade de att analysera utformningen av ett stimulansbidrag till kommuner eller skolor. Detta skulle riktas till dem som belönar lärare som visar en positiv påverkan på elevernas resultat och trivsel. Vi i Lärarförbundet tycker att det är viktigt att bra lärare får bra betalt. Förhoppningsvis kan den typ av stimulans som utlovats få fart på kommunerna, så att fler satsar på att höja lärarnas löner.

Lärarförbundet kan konstatera att det är i moderatledda kommuner som man satsat mest på lärarnas löner de senaste åren. I Trelleborg har vi dock inte sett några sådana satsningar ännu. Jag hoppas att Moderaterna i Trelleborg tar fasta på uppmaningen från Margareta Pålsson. Det är hög tid att uppvärdera lärar­yrket och höja lärarnas löner. Ulf Bingsgård, kommunalråd i Trelleborg, och Lars Mikkelä, ordförande i bildningsnämnden – sätt Trelleborgs kommun på kartan genom att satsa på lärarnas löner! Allt börjar med en bra lärare.

Maria Rönn

Lärarförbundet Trelleborg

Svar till Margareta Pålsson (M), den 28 april.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons