Annons

Bra att tänka efter hur man själv bemöter andra

Jag har läst ditt debattinlägg och har inga kommentarer till detta, i stort. Jag har arbetat inom vården i många år. Både akutvård, sjukhus, hemtjänst och äldreboende har jag varit verksam på.
Debatt • Publicerad 4 januari 2012

Det jag reagerar på, i din artikel, är: ”Jag har min gamla mor i Trelleborg. För en tid sedan var hon i behov av kommunens tillfälliga omvårdnad. Tyvärr levde inte denna upp till vad man kan förvänta sig. Det var oengagerat bemötande, för dålig bemanning, inget ansvarstagande.”

När det gäller bemanning, så är det inte mycket vi kan göra, vi som ska utföra arbetet. Men jag blir, både ledsen och arg, å mina kollegors vägnar, när du drar alla över en kam genom att skriva att ”det var oengagerat bemötande”! Det är inte lätt för dem att försvara sig mot sådana påhopp.

Annons

Men, jag är timanställd och inte fast, därför tar jag mig friheten att ge dem en röst. Jag arbetar över hela Trelleborgs kommun, både ute och inne, inom äldreomsorgen och hemtjänsten. Inte vid något av dessa tillfällen har jag upplevt att personalen visat ”oengagerat bemötande”! Och, jag kan lova dig, jag hade sagt ifrån om det vore så! Det är fullständigt oacceptabelt att vi, som personal, bemöter dem som är i behov av vår hjälp, oengagerat!

I ditt debattinlägg drar du alla över en kam och det är detta jag reagerar på. Jag kan garantera att alla som utfört en tjänst hos din mamma inte har varit oengagerade!

Jag vill hylla och ära alla underbara undersköterskor som gör ett kanonjobb i kommunal regi såväl som i privat, trots att det ofta fattas folk och att det ständigt sker förändringar som sällan är till det bättre.

Det som vi aldrig kan förändra och heller inte kan göra något åt, är hur vi som personal blir bemötta och behandlade av, både vårdtagare och dess anhöriga! Även här gäller att, de flesta är underbara och det är ett rent nöje att få göra dessa insatser och känna sig värdefull.

Men, ibland blir man trött och ledsen, när man blir illa behandlad av vårdtagaren eller dess anhöriga. Själv har jag vårdat ett flertal personer som tidigare haft städpersonal, kökspersonal och så vidare i hemmet. När man så är i behov av hemtjänstens service, så behandlar man dem ofta nedlåtande och som pigor.

Därmed inte sagt att någon blivit illa eller nedlåtande bemött, varken av din mamma eller av dig. Om detta vet jag inget. Men det kan kanske vara bra att tänka efter hur man själv bemöter andra, innan man skriver ett debattinlägg där man kritiserar en hel grupp!

Det är en ära för mig att få komma in ibland och jobba med dessa underbara, rara och glada undersköterskor, som gör allt för ”di gamle”, trots att de ofta har det tungt och slitsamt!

Christina Nilsson

undersköterska

Svar till Otto von Arnold (KD), den 27 december 2011.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons