Annons

Bra att resten av Sverige får upp ögonen

Medan TA mullrar av missnöjda invånares åsikter om hur kommunen (miss)sköts var stadens kommunalråd och tjänstemän i Almedalsveckan på Gotland. Bra.
Debatt • Publicerad 11 juli 2013
Foto: Tom Wall

Det var bra ur jobbsynvinkel. Ledande beslutsfattare fick en rapport om hur jobbstöd och sociala åtgärder – pengar och resurser – kan användas mycket bättre.

Det var bra (=dåligt) ur miljösynvinkel. Det blev i olika seminarier, inte bara Trelleborgs eget, klarlagt att det Trelleborg ägnar sig åt när det gäller hamn och ringled är synnerligen oklokt.

Annons

Fråga ”Borg eller Trelleborg – vem tar notan?” gav ett samstämmigt svar. Det blir Trelleborg och framför allt stadens invånare som får betala dyrt i hälsa och ekonomi. Men också kommuner längs vägen till Mälardalen börjar få upp ögonen för Trelleborgs miljömässiga vansinne att skapa incitament för ökad lastbilstrafik.

Det var inga applåder för Trelleborgs satsning, som enbart bidrar till ökad överkapacitet bland landets hamnar och ur ett nationellt perspektiv strider mot målsättningen att få mer frakt längs hav och kust och inte på asfalt. Dessutom: globalt faller sjötransporterna dramatiskt.

Jag var på plats i Almedalen och min uppfattning stärktes ytterligare, nämligen att det som Trelleborg föreslår i den fördjupade översiktsplanen (FÖP) måste stoppas och förändras. Vi i Trelleborg kan inte sitta i vår egen ankdamm och fatta beslut som bidrar till ytterligare negativ miljöpåverkan, inte bara inom kommunen utanför nationellt och globalt!

Därför. Du som bor i kommunen: studera översiktsplanen. Den visar en framtid med en barriär mellan staden och Söderslätt. En infart till hamnen som kommer att påverka 1 000-tals trelleborgare negativt. Ett kortsiktigt, totalt ohållbart agerande ur hälso- och miljösynvinkel. Se hur du drabbas! Bullerplank hjälper inte långt mot utsläpp.

Det finns bättre lösningar.

Söderslättspartiet har presenterat ett förslag som förbättrar för de boende på väster, öppnar upp i city och inte minst räddar kommunen från ytterligare skadegörelse. Förslaget bygger inte heller in oss för all framtid i en infrastruktur som raserar värdefull åkermark och vardagsliv och ohälsa för många invånare.

Men då krävs något som beslutsfattare i Trelleborg är ovana vid: samspel, att lyssna på andra. Att våga tänka utanför det snäva lilla partiblocket, femklövern och den egna världen. Att våga riskera sin egen maktposition och arvodet.

I synnerhet borde ni i Centerpartiet och Miljöpartiet fundera på om ni går hand i hand med era partikamrater i riket när det gäller miljö- och klimatansvar. Och vad är det som gör att socialdemokraterna i kommunen bokstavligen håller kommunalrådet i handen? Jag bara undrar. Det var andra tongångar i Almedalen, tro mig. Klimatfrågan var högt på agendan, utom hos Moderaterna.

Du som har ett förtroendeuppdrag i fullmäktige och nämnder har ett synnerligen stort ansvar för kommande generationer.

Det är inte för sent att agera.

Annons

Visa att du bryr dig om morgondagen.

Vänta inte till Trelleborg går på grund.

Ändra kurs. Och gör det nu!

Nilla Olsson
Rikard LehmannSöderslättspartiet
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons