Annons

Bostadsbristen måste byggas bort!

Bostadsbyggandet störtdyker och bostadskrisen är ett faktum. Krisen riskerar att ge förödande konsekvenser för byggbranschen och alla de hyresgäster som redan har det tufft på bostadsmarknaden.
Publicerad 26 juni 2024
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi behöver fler utbildningsplatser samt införa krav om lärlingsplatser för såväl privata som offentliga beställare, menar skribenterna i ett debattinlägg om behovet av att bygga fler bostäder. ARKIVBILD.
Vi behöver fler utbildningsplatser samt införa krav om lärlingsplatser för såväl privata som offentliga beställare, menar skribenterna i ett debattinlägg om behovet av att bygga fler bostäder. ARKIVBILD.Foto: Pontus Svensson

Bostadskrisen behöver byggas bort, och då behövs det enligt Boverket byggas minst 67 000 bostäder per år i Sverige. Men statistiken visar att byggandet faller kraftigt i såväl Skåne som andra delar av landet.

Vi som representerar både Skånes hyresgäster och arbetare kräver åtgärder för att rädda jobb och minska bostadsbristen:

Annons

• Inför förmånliga bygglån och investeringsstöd. Agera nu i lågkonjunkturen och upprätthåll bostadsbyggandet med hjälp av förmånliga bygglån. Lån till lägre ränta möjliggör att fler byggprojekt blir av, och ställer samtidigt krav på lägre hyror. Det är precis sådan politik som behövs nu, politik som räddar jobb och möjliggör byggandet av bostäder som vanligt folk har råd med.

• Ställ krav på kommunernas bostadsförsörjning. Kommunerna är en nyckelaktör för byggandet men i dag är det stora skillnader mellan hur mycket olika kommuner bygger och vem man bygger för. Vissa kommuner tar inte sitt ansvar att planera för fler och billigare bostäder som människor med lägre inkomster har råd att efterfråga. Kommunernas ansvar att hålla uppe byggandet och planera blandad bebyggelse måste förtydligas. Likaså bör incitament införas. Kommuner som tar sitt bostadsförsörjningsansvar kan tilldelas ett särskilt statsbidrag medan ekonomiska sanktioner kan vara konsekvensen för de som inte tar sitt ansvar.

• Minska produktionskostnader och svåra processer. För att möjliggöra ökat bostadsbyggande och till rimliga priser behöver byggkostnaderna minska. Kommunala särkrav behöver ses över, likaså behöver kommunernas och förvaltningsdomstolarnas processer kortas.

• Öka antalet utbildningsplatser. Under 1990-talskrisen lämnade många tusen byggarbetare branschen. Utöver att snabbt få i gång byggsektorn igen behövs mer kompetens och kompetensutveckling. Vi behöver fler utbildningsplatser samt införa krav om lärlingsplatser för såväl privata som offentliga beställare.

Om inget görs riskerar vi inte bara en fördjupad bostadsbrist utan även en kraftigt försvagad byggsektor med många förlorade arbetstillfällen och ett stort kompetenstapp. Det är hög tid för regeringen att ta sitt ansvar och agera!

Håkan Björkenklev, regionordförande Hyresgästföreningen södra Skåne

Liz Jönsson, regionordförande Hyresgästföreningen norra Skåne

Ewa Glimhed, vice ordförande LO-distriktet i Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons