Annons

Bortkastade röster

Inför EU valet talas det alltid om så kallade bortkastade röster. Det finns dock en viktig skillnad.
Publicerad 25 maj 2019
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vill du göra skillnad, rösta på ett nytt parti, inte på de som skapat de problem vi har i dag, uppmanar skribenterna.
Vill du göra skillnad, rösta på ett nytt parti, inte på de som skapat de problem vi har i dag, uppmanar skribenterna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är bara 20 mandat, vilket kräver 5 procent av de giltiga rösterna per mandat. Det betyder i praktiken att alla röster upp till nästa mandat är så kallade bortkastade om man inte når dit. Spärrgränsen blir i praktiken samma som varje ytterligare mandat. För de flesta etablerade partier är det inte förstakandidaten som har svårt att komma in, det är längre ner på listorna som rösterna blir avgörande.

M står och väger på sitt tredje mandat, L på sitt första, C på sitt andra, KD på sitt tredje, S på sitt femte, V på sitt andra, MP på sitt andra eller tredje, SD på sitt fjärde.

Annons

För KD handlar det troligtvis om tredjenamnet Liza-Maria Norlin som ligger långt ifrån Skyttedal när det kommer till KD:s olika falanger. Många röstar på KD för att de gillar Sara Skyttedal. Att hon kommer in är väldigt säkert. Fokus borde i detta fall ligga på att jämföra Liza-Maria med Medborgerlig samlings (MED) första namn Fredrik Sander. Vill hon föra den politik du vill ha?

Du som tänker rösta för SD:s fjärde namn siktar högt. Risken att Johan Nissinen inte kommer in är stor och din röst är då lika bortkastad som för ett litet parti som inte når sitt första mandat. Det är därför du bör jämföra Johan med MED:s förstanamn Fredrik Sander. Om du ens känner till vad Johan vill göra i Bryssel.

Samma sak gäller de övriga partierna. S, V, C och M har alla en bit kvar till sina nästa mandat om man kan lita på opinionsundersökningarna. Om L ens får sitt första mandat är osäkert.

Detta tycker vi du ska ta med dig när du lägger din röst. En röst som aldrig är bortkastad. En röst som samtidigt inte påverkar mer om den läggs på ett 0.1 procentparti eller 10.1 procentparti. Men vill du göra skillnad, rösta på ett nytt parti, inte på de som skapat de problem vi har i dag.

Jacob Lerenius

ledamot Medborgerlig samling Söderslätt

Fredrik Körner,

ordförande Medborgerlig samling Söderslätt

Anna Jung

ordförande Medborgerlig samling Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons