Annons

Bort med politikerna från demokratigruppen 

När en arbetsgrupp för demokrati formas finns det viktigare urvalskriterier än politisk tillhörighet. Den borde innehålla representanter för olika kön, olika åldrar, olika bakgrund. Det hade blivit en styrka för Trelleborg, det skriver Ulf Bingsgård i dagens debatt.
Debatt • Publicerad 21 oktober 2003

.  Man har i tidningarna senaste tiden kunnat skönja viss irritation över den demokratigrupp som kommunstyrelsen utsåg för någon vecka sedan. En del av kritiken består i att det endast är män som ingår i gruppen. En annan del i att man valde att tolka tillsättningsförfarande för gruppen som att den ska bestå av folk ur kommunstyrelsen. Det hade väl ändå räckt med att gruppen tillsätts av kommunstyrelsen?  Om man väljer att tillsätta en grupp baserat på politisk tillhörighet så är konstigt att denna grupp inte har representation från alla de partier som blivit invalda i fullmäktige. Dessutom väljer man att tillsätta gruppen enbart med en representant per parti. Om nu man väljer partitillhörighet som grund borde man även ta hänsyn till partiernas storlek jämfört varandra i tillsättandet. Tror dock inte att det är en framkomlig väg. Jag tror att en demokratigrupp bör tillsättas på annat sätt, på annan grund. Tillsättas med andra saker för ögonen än bara den politiska tillhörigheten.  Sverige är ett land som har mycket statistik att tillgå. Det hade inte varit så dumt om man utnyttjat denna information för att ta fram en demokratigrupp som motsvarar trelleborgarna lite bättre. Som jag ser det är ett av syftena för den tillsatta gruppen att se till att avståndet mellan politiker och väljare minskar. Se till att öka intresset för politik och på sikt även öka engagemanget för politik i Trelleborg. Att den typen av tankearbete ska utföras av en grupp som är överrepresenterade i jämförelse med trelleborgarna känns lite knepigt.  Jag kan tänka mig att en demokratiutredningsgrupp tillsätts på andra variabler än politisk tillhörighet. Tycker att för en sådan grupp ska variabler som exempelvis ålder, kön, funktionshinder, etnicitet spela in.  Blir inte detta väldigt spretigt? Givetvis! Men kommunens befolkning är inte homogen. Jag tror dock att det hade varit en styrka för gruppen att vara spretig. Det hade blivit en styrka för Trelleborg om en utredning hade gjorts på de här premisserna. Det är något som hade kunnat lyfta Trelleborg och ökat känslan för den demokratiska processen.

Petter Birgersson petter.birgersson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons