Annons

Borg mästare på att jonglera med siffror

Anders Borg har lagt fram sin vårbudget som många väntade på och som förhoppningsvis kommer att vara den sista. Innehållet var i förväg känt och utan överraskningar.
Debatt • Publicerad 22 april 2010

Anders Borg håller på att bli en mästare på att jonglera med siffror. Han är på väg att bli en god jonglör som behärskar konsten. Han förvandlar alla misslyckanden till en framgång, enbart genom att förknippa dessa till att han har hållit i statsfinanserna bättre än andra länder under krisen. Sverige har klarat sig bättre än övriga världen brukar han ropa.

Denna jämförelse med andra länder haltar ordentligt, i synnerhet när man vet att Anders Borg har ärvt goda statsfinanser av S-regeringen 2006. Hade Anders Borg inte haft dessa tillgångar att hantera, hade han inte kunna klara krisen överhuvudtaget.

Annons

Med hjälp av illusionstrix undviker Borg att beröra viktiga frågor. Han förskjuter svaren till framtida prognoser i form av ett mantra; ”gjuta ihop Sverige efter krisen”. Ökade klyftor, färre jobb och fler arbetslösa verkar inte finnas i hans sinnevärld. Inte heller alla dessa ensamma mammor som befinner sig i fattigdom och som kämpar med att klara sig med en liten försörjning.

Inte heller att förglömma alla dessa sjuka som behöver springa gatlopp mellan försäkringskassa och arbetsförmedling för att behålla en dräglig försörjning.

Anders Borg verkar till och med vara stolt över att ha anammat en retorik som mer och mer liknar ett plagiat av socialdemokratins svunna tider, när Gunnar Sträng var härskande, och där hängslen och livrem var symbol för goda statsfinanser.

Ben Benrabah (S)

Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons