Boendekommunen får ansvaret

Alliansregeringen kommer nu med ett tydligt och efterlängtat besked till många skånska kommuner.
Debatt • Publicerad 31 januari 2011

Turister, besökare och sommargäster har stor betydelse för regionen. Båstad och Simrishamn är bara två exempel på där befolkningen fördubblas eller mer därtill under några veckor i juli och augusti. En källa till osäkerhet och irritation har varit när de som är på tillfälligt besök behöver stöd och hjälp. Ingen tvekan råder om vistelsekommunens ansvar att ordna med det praktiska, frågan är dock vem som skall betala.

För den enskilde är ersättningen ganska ointressant. Det viktigaste är att det fungerar, att man blir väl behandlad och att man får det stöd som kan förväntas. För många mindre besökskommuner kan det dock bli ekonomiskt mycket kännbart att tvingas axla även betalningsskyldighet för dem som är tillfälligt på besök.

Regeringen har nu lagt ett förslag på riksdagens bord som tydligt klargör ansvarsfördelningen. När beslut väl klubbats råder ingen tvekan. Är den enskilde i behov av hjälp bosatt i annan kommun än vistelsekommunen så är bosättningskommunen ekonomiskt ansvarig för insatserna.

I grunden är det ett logiskt system. Det är rimligt att den kommun där man bott och verkat, kanske under lång tid betalat sin skatt till, också bär huvudansvaret även om man åker till sommarstugan eller under en tid hälsar på släkt och vänner.

För många skånska kommuner innebär en kraftigt ökande sommarbefolkning både för- som nackdelar. Många personer på plats skapar bättre förutsättningar för handel och restauranger. Turism- och besöksnäringen är viktig för Skåne. Samtidigt innebär många hus som bara används under några veckor om året svårigheter att planera och rätt anpassa rimlig samhällsservice.

Med tydligt betalningsansvar lättas nu en börda som under många år varit en utmaning för ett antal Skånekommuner.

Hans Wallmark

riksdagsledamot (M)

tidigare kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.