Annons

Biogas är framtiden

Förutsättningarna för en betydande biogasproduktion är särskilt goda i Skåne varför man regionalt lägger extra krut på att utveckla biogasen. Det skriver Bertil Ohlsson från Miljöpartiet som framhåller biogasens fördelar.
Debatt • Publicerad 10 december 2012
”Gasdrivna fordon har funnits med ett bra tag och i Skåne körs idag redan cirka 700 gasdrivna bussar i kollektivtrafikens olika linjer.”
”Gasdrivna fordon har funnits med ett bra tag och i Skåne körs idag redan cirka 700 gasdrivna bussar i kollektivtrafikens olika linjer.”Foto: 

Att biogas är en återvändsgränd är felaktigt, just biogas är en av lösningarna som kan leda oss fram till ett hållbart energisystem i framtiden. Biogasen kan dessutom produceras lokalt och då skapas nya arbetstillfällen och ökar tillväxten i vår region. Förutsättningarna för en betydande biogasproduktion är dessutom särskilt goda i Skåne varför man regionalt lägger extra krut på att utveckla biogasen.

Det är vettigast att använda biogasen i våra fordon där den gör störst nytta. Anledningen till att biogasen, där det är möjligt, ska användas i fordon är att den gör störst nytta i just transportsektorn där det är ont om bra alternativ för att ersätta oljan. För värmeproduktion finns det redan många andra bra alternativ till oljan.

Annons

Gasdrivna fordon har funnits med ett bra tag och i Skåne körs idag redan cirka 700 gasdrivna bussar i kollektivtrafikens olika linjer. Valet har fallit på gasdrift just på grund av de låga utsläppen som gasdrivna fordon har. Det finns redan idag gasdrivna bussar som klarar Euro 6. Tekniken utvecklas ständigt och såväl Volvo som Scania har de senaste åren utvecklat gasmotorer med förbrukning som motsvarar dieselmotorernas. I artikeln skriver Ekström och Jönsson att andelen biogas i fordonsgas endast är en mindre del. Men faktum är att av den gas som används i fordon i Sverige utgörs idag cirka 60 procent av biogas.

Författarna nämner el-dieselhybrider som ett bra alternativ och jag håller med om att eldrift och hybridisering är ytterligare bra tekniker i omställningen till fossilfria transporter. Det är väsentligt att vi får fram hållbara och realistiska drivmedel för kollektivtrafik, tunga fordon, traktorer och personbilar. I vår kommun ser vi tydligt att biogasen är en del av framtiden och vi måste dra vårt strå till stacken för att påverka utvecklingen i rätt riktning. Vi väljer biogas för att den har de bästa klimategenskaperna av idag tillgängliga drivmedel, kan skapa nya jobb och öka tillväxten.

För Sverige är det väsentligt att vi får fram hållbara realistiska bränslesystem för kollektivtrafik, tyngre arbetsmaskiner, traktorer, skördetröskor med mera. För den småskaliga privatbilismen kommer elbilar att vara ett alternativ om erforderlig elkraft finns liksom tillgång på effektiva batterier men även här kommer gasbilar att vara ett alternativ. Då det gäller ren stadstrafik kan även eldrivna bussar bli ett alternativ. Lyckade satsningar har man i Umeå där eldriven buss kan drivas cirka 1 timme mellan laddningarna som tar 5 minuter! Kostnaden blir högre för denna buss men i gengäld slipper man alla avgaser.

Bertil Ohlsson

Miljöpartiet Trelleborg

Svar till Lars Ekström (SD) och Niklas Jönsson (SD), den 4 december.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons