Annons

Bilen måste få plats

I ett nytt förslag till trafikstrategi för Trelleborg är man fientligt inställd till bilen som transportmedel. Det anser Gert Rosenqvist (SPI).
Debatt • Publicerad 16 oktober 2009

I en rapport till kommunstyrelsen vid dess möte den 1 oktober lämnade en tjänstemannagrupp en redovisning: ”Trafikstrategi för Trelleborg 2010–2015.”

Denna är nu ute för remiss­yttrande hos ett antal instanser. Innehållet har i stora drag blivit känt för Trelleborgarna genom dagspressen.

Annons

Redan under det så kallade seminarium som en del politiker och tjänstemän utsattes för i juni förstod man vart det hela var på väg – de föredragande framstod som borna bilfiender. Inte någon av dem ens nämnde att bilen faktiskt är en del av vårt moderna samhälle som underlättar för folk att ta sig till jobb, barnstugor, bibliotek, idrott, vårdinrättningar, butiker, torghandel, post, färjor. I utredningen talas bara om bilismens nega­tiva effekter och att man borde få bort denna.

Till centrum i Trelleborg är det till exempel meningen att man ska gå, cykla eller åka buss. Uppenbart har man ingen aning om den svårighet det är för en barnfamilj att ta sig fram tillsammans per buss, cykel eller till fots. Eller för en husmor som gör inköp att ta en butiksrunda ”på stán” och sedan ta sig hem släpande på en välfylld kasse på bussen eller pakethållaren. Eller för den delen en nyfiken pensionär som kanske vill besöka museet eller Trelleborgen. Man behöver definitivt inte vara funktionshindrad för att ha problem med att som 75-årig gå 300 meter till en utställning eller ett evenemang.

”Utredarnas” slutsatser är väldigt naiva: att tro att negativa åtgärder i form av P-avgifter, hastighetsgränser och farthinder skulle få folk att ta bussen eller cykla i stället för att ta bilen. Vad som i stället händer, vid till exempel en avgifts­beläggning, är att man kör någonstans med bättre trafiktillgänglighet och gratis P-platser. Då oftast med längre körsträckor och därmed också mer skit i luften och sämre miljö som följd.

Att effekten av detta inte heller precis bidrar till den ”levande stad”, som så många säger sig vilja ha, står klart. Butikerna som är de, som får människor att komma till centrum, ser sig om efter nya lägen med bättre tillgänglighet för biltrafiken. En innerstad med färre besökare slår också negativt på besöken vid andra verksamheter, bibliotek, museer, konserter och så vidare.

Förbud, förhindrande, försvårande, försämringar, förmynderi har öststatsstuk över sig och är inga bra lösningar. Nyckelorden bör bytas ut mot förbättringar och försök.

Givetvis är det bra om kollektivtrafiken förbättras. Trelleborgarna kan kanske också komma att använda cykeln mer om cyklisternas förutsättningar förbättras. Att promenera är också nyttigt – för dom som klarar det!

Att däremot avlegitimera användningen av bilen kommer bara att misslyckas. Idag råder hygglig balans mellan behov och tillgång på P-platser i Trelleborgs centrum. Vill vi även framledes ha ett levande centrum måste den balansen bestå och trafiktillgänglighet och fria P-platser är ett måste.

För övrigt: Hur har en projektgrupp med den beskrivna sammansättningen missat att Trelleborgs trafikproblem faktiskt finns uppe på Hedvägen, inte i centrum? För att lösa dom planeras tre stora projekt: en ny rondell vid Lidl, förlängning av Hedvägen ut till Maglarpskorset och ersättandet av Tomarpsvägen med en ny väg V Ringvägen – väg 108.

Släng negativismen i papperskorgen och satsa på en stad med positiva trafiklösningar där även bilen har en plats!

Gert Rosenquist (SPI)

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons