Annons

Bevara jordbruksmarken

Debatt • Publicerad 13 juni 2005

För närvarande pågår en förhållandevis omfattande utbyggnad av bostäder i Trelleborgs kommun. Ett av de områden som är aktuellt för utbyggnad är Västervång norra i anslutning till väg 108. Miljöpartiet i Trelleborg har sagt nej till att bygga ut detta område, främst på grund av att området består av jordbruksmark av högsta klass (10).

Argument för att bevara jordbruksmark väger oftast lätt, sannolikt beroende på att vi i vår världsdel har överproduktion av livsmedel. När mark- och vattentillgångar, däribland värdefull jordbruksmark, väl tagits i anspråk och hårdgjorts är det i praktiken omöjligt att återställa marken. Därför måste denna typ av frågor ses ur ett långsiktigt perspektiv.

Annons

Det finns ur ett långsiktigt perspektiv viktiga motiv för att hushålla med jordbruksmark. Dagens jordbruk är mycket intensivt med förhållandevis stora insatser av kemiska bekämpningsmedel och konstgödning. Detta är knappast hållbart i längden. Ett mindre intensivt jordbruk producerar mindre, vilket gör att marken i framtiden kan behövas i större utsträckning än idag. Vi kan i framtiden också behöva jordbruksmark för att i högre grad producera energi- och industriråvaror, bland annat mot bakgrund av den minskande tillgången på olja.

Att långsiktigt bevara den mest värdefulla jordbruksmarken borde vara en viktig prioritering vid utbyggnader, men idag prioriteras tyvärr inte detta. Mot bakgrund av att flera orter inom kommunen växer förhållandevis bsnabbt borde det finnas utrymme att spara den allra bästa jordbruksmarken.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons