Annons

Besparingar bakom krav på lärarnas arbetstid

Skolcheferna menar att dagens avtal hindrar dem från att driva en modern skola. Det är både okunnigt och felaktigt. Det skriver två fackliga företrädare från lärarfacken i Trelleborg.
Debatt • Publicerad 26 mars 2010
Foto: 
”Skolans problem är att lärare fått allt fler lektioner och administrativa uppgifter vilket gått ut över lärarnas kärnuppdrag, undervisningen.”
”Skolans problem är att lärare fått allt fler lektioner och administrativa uppgifter vilket gått ut över lärarnas kärnuppdrag, undervisningen.”Foto: 

198 skolchefer krävde förra måndagen (15/3) att få styra över lärarnas arbetstid mer än i dag. Vi blev chockade över att två av undertecknarna var Lisbet Netteberg och Barbro Melander, som är gymnasie- och vuxenutbildningschef respektive skolchef i Trelleborgs kommun. Vi undrar på vilken grund tjänstemän så tydligt ger sig in i avtalsrörelsen och istället för ansvariga politiker agerar för de sparkrav på skolan som SKL har beslutat sig för att driva.

Skolcheferna menar att dagens avtal hindrar dem från att driva en modern skola. Det är både okunnigt och felaktigt. Okunnigt för att möjligheten att anpassa arbetstiden efter verksamheten redan finns och felaktigt för att vi redan i dag har ett flexibelt och modernt arbetstidsavtal.

Annons

Skolans problem är att lärare fått allt fler lektioner och administrativa uppgifter vilket gått ut över lärarnas kärnuppdrag, undervisningen. Det ger inte högre kvalitet utan handlar enbart om ekonomi. Fler lektioner för läraren betyder inte fler lektioner för var och en av lärarens elever.

Nej, i stället får läraren allt fler elever att undervisa och tiden för varje elev krymper. De som förlorar mest på detta är eleverna. Bakom kraven att få bestämma över lärarnas arbetstider ligger varken omsorg om elever eller lärare. Det handlar om möjligheterna till ekonomiska besparingar, då man kan lägga in ännu fler lektioner och administrativa uppgifter i lärarnas tjänster, på bekostnad av lärares möjlighet att planera och genomföra lektioner av hög kvalitet.

De 198 skolcheferna agerar gemensamt för något förlegat. De vill kontrollera och binda personal till arbetsplatsen istället för att se att dagens flexibla arbetstidsavtal är ett av de mest moderna vi har på arbetsmarknaden. De borde fokusera på att få medarbetare utvecklas i sin profession och låta lärarna ta eget ansvar för att resultaten ska bli så goda som möjligt.

Men som så ofta, när det gäller vår motpart i kommunerna, är motivet hägrande besparingar och en ovilja att verkligen satsa resurser där det betyder mest för eleverna, nämligen på kvalificerad undervisning. Endast det gynnar eleverna och skolans verksamhet. Frågan är om våra lokala politiker väljer att satsa resurser på skolan eller om de följer SKL i försöken att dölja besparingar bakom tjänstemannautspel om arbetstid.

Maria Rönn

ordförande Lärarförbundet i Trelleborg

Ronnie Johansson

kommunombud Lärarnas Riksförbund i Trelleborg

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons