Annons

Beslutet är dåligt underbyggt och bör rivas upp!

Liberalen Henrik Silverstolpe ville 2022 i en interpellation rädda museet i Anderslöv ”från det kaos som M, SD och KD skapat”. 2023 har han gjort en helomvändning.
Publicerad 13 november 2023
Detta är en opinionstext i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Jystrand, styrelsemedlem i Kulturgruppen Anderslöv och bygden, berättar i ett debattinlägg vad som finns på museet.
Per Jystrand, styrelsemedlem i Kulturgruppen Anderslöv och bygden, berättar i ett debattinlägg vad som finns på museet.Foto: Lars Thulin

Helt klart krävdes ett bättre underlag. Kulturgruppen i Anderslöv kallade i slutet på oktober i år samtliga partiledare till en guidad tur och en diskussion efteråt.

Kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M) ansåg att hon inte behövde det och lämnade återbud till meningsutbytet, trots hon fick välja tidpunkt. Hon var ytterst tveksam när Patrik Holmberg (C) på kommunfullmäktigemötet frågade om hon besökt museet, så för säkerhets skull kommer några axplock från undertecknad.

Annons

På vårt museum finns:

• En monter med Grönalunds tivoli från flydda dar. Nils Nilsson (flyttade från byn och startade Nilssons möbler i Svedala) har gjort denna naturtrogna sevärdhet till glädje för alla äldre besökande nostalgiker.

• En byalåda från Grönby, som förr var huvudorten.

• Olssons lanthandel finns att beskåda med förpackningar från förr med mera.

• Distriktssköterskans mottagning.

• En utställning över järnvägen mellan Börringe och Smygehamn.

Jag förmodar att liberalen Roland Hanson, bördig från Anderslöv, upplyste sina kompisar i kultur- och fritidsnämnden, samt övriga politiker som rösta nej till museets bevarande och berättade om byggmästare Anders Göransson och släktingen Kurt Levin, som letade, kånkade, monterade och visade de antika rariteterna. Allt för att bevara för kommande generationer.

När de fick lite tid över, hände det ofta att de båda hedersmännen satte upp den gamla resväskan på torget med texten:”Museet är öppet”. För alla mellanstadieelever var det obligatoriskt med ett besök i det gamla klassrummet från Alstad, och inte så sällan spela man teaterpjäsen Ruskaby skola.

Det framstår för var sunt tänkande människa att beslutet är dåligt underbyggt och bör rivas upp!

Försäljningen av gamla systemet och biblioteket verkar bli ett fiasko. Man kan ifrågasätta om politiker ska sälja hus. Rubin sålde det gamla kommunhuset för en spottstyver… I skrivande stund är det 100 år sedan man brände böcker i Tyskland – snart kör man ett museum till tippen! Fortsättning följer! Eller?

Annons

Anderslövsbor teckna Er på i samhället utlagda protestlistor!

”För att förstå sin framtid – måste man kunna sin historia!

Per Jystrand, styrelsemedlem Kulturgruppen Anderslöv och bygden

Annons
Annons
Annons
Annons