Annons

”Belys allvaret och gör det nu”

”Inget tycks viktigare än att mörka allvaret”. En rubrik från en ledarsida förra helgen i en av våra ledande morgontidningar och tänk så bra den passar på Trelleborgs Allehandas, hamnbolagets och kommunens hantering av hamnens utbyggnadsprojekt.
Debatt • Publicerad 23 augusti 2011

Redaktionschefen i tidningen skriver också att media oftast inte lyckas få fram fakta om hur illa ställt det är i många verksamheter, åtminstone innan det är för sent. Självkritiskt inser alltså media att man inte är bra på att granska företag. Jag undrar om TA har samma självinsikt.

Många trelleborgare är förvånade över att TA inte vid något tillfälle granskat hamnbolagets intjänande­förmåga och därmed möjligheterna att lämna utdelning till sin ägare, det vill säga vi kommuninvånare. Likaså har man aldrig bedömt sannolikheten i framtida affärsmässiga antaganden, konkurrensförhållanden och påverkan från infrastrukturförändringar i regionen.

Annons

Antingen är det så att kompetensen saknas eller så är det för att man inte vill?

Världsekonomin generellt är åter i gungning, i synnerhet i Europa och USA och återigen gäller nya svårbedömbara förhållanden även för Sverige och svensk industri.

Detta verkar inte bekymra ledande politiker och hamnbolaget. Här ska det byggas med lånade pengar som kommunen går i borgen för. Hamnbolaget har inte en chans att skaka fram flera hundra miljoner på egen hand. Dessutom vill man bygga för fartyg som vi inte vet om de någonsin kommer att angöra Trelleborg.

Är Trelleborg i otakt med omvärlden eller är det så att omvärlden är i otakt med Trelleborg, knappast det sistnämnda.

Vem tror att Trelleborg blir en attraktivare stad att leva i genom en gigantisk satsning på bibehållen eller ökad lastbilstrafik med tillhörande miljökonsekvenser, ännu större asfalterade eller hårdgjorda uppställningsytor, ännu mer avskärmning av havet.

Kommuner i takt med tiden satsar på ett expansivt och skatteintäktsskapande näringsliv, på turism, kultur och upplevelse, på bra utbildningsmöjligheter och god vård och omsorg.

Jag säger inte att detta är lätt. Varje samhällssektor har sina egna utmaningar som kräver stor ödmjukhet, respekt och kreativitet för att sammantaget skapa en god kommun och en god stad.

Trelleborgs hamn ska utvecklas på stadens villkor och den får inte utgöra en begränsning för kommunen. När hamnbolaget tvingas anlita Mannheimer & Swartling, de är inte billiga, för att utreda den grabbiga miljön – hallå detta händer 2011 – då kan man nog tala om att trovärdigheten för företaget fått sig en rejäl knäck. Den grabbiga miljön verkar bara vara toppen på isberget.

Hamnprojektet bygger på felaktiga förutsättningar, det är bara så enkelt att det är fel och det finns fortfarande chans att sätta ner foten – belys allvaret och gör det nu!

Christer Dahlberg

Annons

Söderslättspartiet

Svar:

Trelleborgs Allehanda har under sommaren genomfört en större granskning av hamnen. Varje granskning som tidningen genomför och publicerar måste uppfylla grundläggande krav på relevant och korrekt information. Det arbetet fortsätter.

Ann Ekstrand

Nyhetschef

Mattias Karlsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons